Botanicky je avokádo zelenina, avšak mnoho lidí ho považuje spíš za ovoce. Je to báječný produkt přírody. Avokádo je totiž bohaté na zdravé tuky a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
Přidanou hodnotou tohoto ovoce je také to, že dá využít k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Je opravdu univerzální a velice zdravé.
Avokádo jako superpotravina
Avokádo je plné vitamínu B5, B6, C, E, také obsahuje vysoký podíl draslíku a menší množství hořčíku, železa, zinku, fosforu, manganu, vitamínu A, thiaminu, riboflavinu a niacinu.
Je to tedy ovoce přímo nadupané zdravými složkami. Často je avokádo konzumováno i při redukčních dietách, jelikož neobsahuje žádný cholesterol, ani sodík.
Dokáže pomoci regulovat krevní tlak díky vysokému podílu draslíku
Jestli jste si dodnes mysleli, že nejvíce draslíku obsahuje banán, vyvedeme vás z omylu. Doslova zásobárnou tohoto potřebného minerálu je právě avokádo. Skvěle se tak hodí v prevenci těchto onemocnění:
- vysoký krevní tlak (pomáhá díky draslíku jeho výši kompenzovat)
- srdečních onemocnění a nemoci ledvin
- cévní mozkové příhody
- onkologická onemocnění (některé studie tvrdí, že může pomoci zmírnit nežádoucí účinky při chemoterapiích)
Avokádo jako regulátor cholesterolu v krvi
Bylo prokázáno různými výzkumy, že konzumace avokáda má rovněž příznivé účinky i na cholesterol v krvi, konkrétně tedy ten „zlý“ LDL, dokáže jej snížit až o 22 %. Zároveň zvýší ten „hodný“ HDL cholesterol o 11 % a to je velice potěšující zpráva.
Příznivé účinky na zrak
Protože avokádo obsahuje určité množství antioxidantů a také některé karotenoidy jako je lutein a zeaxantin, může mít určitý vliv i na zdraví vašich očí.
Proto jezte avokádo, je nejen vynikající, ale zároveň i blahodárné pro vaše tělo. Kombinovat jej můžete s jinými druhy ovoce, nebo zeleniny. Skvěle se hodí do proslulého guacamole s rajčaty, nebo je možné jej smíchat třeba s kakaem a vyrábět raw krémy do veganských dortů.