Smažená vejce jsou oblíbenou snídaní snad po celém světě. Lidé je konzumují rádi, protože jsou chutnou a zdravou potravinou, která dodává tělu hodně živin.
Vejce patří mezi nejoblíbenější základní potravinu. Lze z nich připravit celou řadu slaných i sladkých jídel, moučníků i cukrovinek. Často se smaží na snídani. Jsou mezi námi lidé, kteří si vejce dopřávají každý den. Výživový poradce Kris Gunnars je toho názoru, že nic se nemá přehánět. Tedy ani konzumace vajec, přestože jsou nabité zdravými živinami.
Vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na Zemi
Asi se nebudete příliš divit informaci, že vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin, se kterými se na Zemi můžete setkat. Je to celkem pochopitelné, když slouží pro výživu a vývoj nového života. Jsou bohaté na vitamíny A, B5, B12, B2, D, E, K, B6, folát neboli kyselinu listovou, fosfor, vápník, zinek a selen. Snězením jednoho vejce získáte okolo 75 kalorií, asi 6 g bílkovin a 5 g zdravých tuků.
Ač vejce obsahují cholesterol, tak zdraví neškodí
Na vejcích je zajímavé zejména to, že sice obsahují cholesterol, ale lidské zdraví to většinou negativně neovlivňuje. Samozřejmě u lidí s genetickými poruchami (např. hypercholesterolémií) hladinu cholesterolu zvýšit mohou. Konzumací vajec ale běžně dochází k lepší produkci HDL cholesterolu, který je označován jako „hodný“ a který omezuje vznik mrtvice nebo infarktu.
Pro zdraví očí i ve vyšším věku
Důsledkem stárnutí je také horší zrak. Některé degenerativní procesy je možné zpomalit konzumací určitých živin. K nim patří antioxidant lutein, který bývá součástí sítnice oka. Jeho dostatečné množství může snížit riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace oka, což jsou dvě nejčastější oční poruchy ve vyšším věku. Na lutein jsou bohaté zejména vaječné žloutky.
Kolik vajec sníst denně
Oproti dřívějším radám, které omezovaly konzumaci vajec na dvě týdně, je možné jíst vejce častěji, aniž by se to negativně projevilo na zdraví člověka. Optimální je sníst jedno až dvě vejce denně. Nejlepší je jíst vejce vařená, z nich tělo zužitkuje až 90 procent živin. Syrová vejce by se jíst neměla, protože mohou obsahovat zárodky salmonely.