Hořkost kávy většina lidí potlačuje jednou dvěma lžičkami cukru, které člověk spálí například 5minutovou chůzí do kopce. Možnou alternativou je překvapivě… sůl.
Ačkoliv v kuchyni se k sobě slánka a cukřenka tulí, ve skutečnosti se jedná o protiklady. Alespoň, co se chuti týče. Málokoho napadne, že mají společné právě to, že se obě ochucovadla hodí do kávy. Ovšem jen jedno z nich kávu udělá zdravější, nikoliv tučnější. A jak tvrdí například výživový specialista Kris Gunnars, BSc, je to právě sůl, která zdraví prospěšné účinky kávy podpoří. Navíc podle některých studií káva dokonce u části lidí představuje větší zdroj antioxidantů než ovoce a zelenina.
Cukr a zdraví prospěšnost kávy
Sama o sobě je káva skvělým zdrojem antioxidantů, ale zdravotních benefitů má celou řadu. Spojována je s nižším rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby, deprese a cukrovky 2. typu. Přidaný cukr je naopak strašákem moderního stravování. Kvůli vysokému obsahu fruktózy vede nadměrná a pravidelná konzumace cukru k obezitě a cukrovce, čímž se pozitivní účinky kávy poněkud vynulují. Pokud chcete pozitiva kávy zachovat, je třeba najít alternativy.
Co s kávou udělá sůl?
Inu, osolí ji. Co to ale znamená pro vaše chuťové buňky, které jsou touto kombinací možná poněkud zmatené? Ve skutečnosti sodík obsažený v soli umí hořkost kávy skvěle potlačit. Sůl navíc zvýrazňuje chutě potravin. A to nejen těch obvyklých. Možná už jste narazili třeba na čokoládu s krystalky soli. S kávou sůl funguje úplně stejně. Osolená káva možná nebude chutnat tak, jak jste zvyklí, ale jste přeci milovníky kávy, ne přeslazených nápojů.
Kávu lze ochutit i skořicí
Jestli vás sůl v kávě nepřesvědčila (anebo žijete v království z pohádky Byl jednou jeden král), nezoufejte. Sůl není jediná zdravější alternativa, kterou můžete do své kávy přidat. Nahořklá chuť kávy a nasládlá chuť skořice tvoří skvělou kombinaci doplněnou o blahodárné účinky tohoto koření na vaše zdraví. Podle studie z roku 2003 dokáže snížit cholesterol. Kromě toho posiluje imunitu a stejně jako v případě kávy se jedná o antioxidant.
Jak jinak si kávu užít zdravěji?
Zaměřit se můžete na tři věci:
- co do kávy dáváte
- čas, kdy kávu konzumujete
- kolik kávy konzumujete
Složení kávy již bylo částečně pokryto výše. Přidat můžete třeba i kakao. Kakao je skvělý antioxidant a je spojováno s nižším rizikem rozvoje kardiovaskulárních chorob. Čas, kdy je kávu ideální si vychutnat, je individuální, ale platí, že po druhé hodině odpoledne může narušit váš spánek o několik hodin později. Co se týče množství kávy, studie z roku 2015 zmiňuje, že ideální je zkonzumovat maximálně 2,5 mg kofeinu na jeden kilogram váhy denně.