Výborný, a hlavně zdravím nabitý ledový čaj z manga

Mango je tropické ovoce, vyznačující se sytou zlatooranžovou barvou, hladkou konzistencí a výraznou, sladkou, lahodnou chutí. Mango zdomácnělo i u nás a v létě bývá oblíbený i mangový sorbet.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Možná jste však nevěděli, že mango má řadu velice příznivých účinků na lidské zdraví. Seznamte se s nimi a sami se rozhodněte, zda mango zařadíte na svůj jídelníček a zda si rovněž připravíte posilující čaj podle našeho receptu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Mango je velmi chutné ovoce

Mango a lidské zdraví

Mango, a zejména jeho listy, obsahuje řadu vitamínů, zejména skupiny A a B, a také samozřejmě vitamín C. Látky v mangu pomáhají lidskému organismu udržovat také optimální hladinu minerálů.

Pokud trpíte diabetem neboli cukrovkou, je pro vás mango tím pravým ovocem. Čaj z manga totiž napomáhá léčbě cukrovky a příznivě působí na slinivku. Mango také brání ucpávání cév a zlepšuje průtok krve, čímž chrání člověka před rizikem vysokého krevního tlaku neboli hypertenze.  Odborníci doporučují pít alespoň šálek čaje denně, aby mohl v organismu takto příznivě působit.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Prospívá také zdraví

S pozitivním vlivem na cévní systém úzce souvisí také prevence srdečních onemocnění, kde má čaj z manga také své nepopiratelné místo. Zejména čaj ze zelených mangových listů totiž obsahuje velké množství přírodních antioxidantů, které tělo chrání před nejrůznějším toxiny a také před volnými radikály. 

Recept na lahodný mangový ledový čaj

Ideální je samozřejmě připravovat čaje z mangových listů, ty však není v našich podmínkách snadné si opatřit. Proto se dnešní recept zaměřuje na plod manga, který je v obchodech běžně dostupný. 

Pro přípravu tohoto čaje budete potřebovat následující suroviny:

  • středně velké mango, ideálně odrůdy Aplhonso – 2 ks
  • citronovou šťávu
  • čaj z lístků manga – 2 sáčky nebo 3 čajové lžičky
  • lístky máty
  • třtinový cukr
  • led.

Postup přípravy není nijak složitý. Mango oloupejte a nakrájejte na menší kousky, které vložte do ledničky. Přiveďte k varu menší množství vody a přidejte do ní čaj, který vařte po dobu 5 minut. Čaj poté sceďte a nechte vychladnout. Vychladlý čaj přelijte do mixéru, přidejte k němu dužinu z manga, třtinový cukr a trochu citronové šťávy. Směs dobře rozmixujte, přelijte do vyšší sklenice, přidejte podle potřeby led, nápoj ozdobte lístky máty a podávejte,

Přejeme vám dobrou chuť.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Robin Dostál

Zobrazit další články