Léčba cholesterolu doma: Pomoci může i nápoj z petržele a citronu, bez kvalitní životosprávy se to neobejde

Náchylnost k vyššímu cholesterolu můžete podědit, ale často si za něj lidé mohou sami. Naštěstí to funguje i obráceně a cholesterol lze svépomocí také snížit.

cholesterol v tepně i Zdroj fotogradie: Depositphotos
                   

Zlý, zlý cholesterol. Čím méně, tím lépe. Anebo ne? Ve skutečnosti je to o něco složitější. Ale ne o moc, protože cholesterol buď může být klaďas (HDL), anebo záporák (LDL). Jsou spolu na nože. Zatímco hrdina HDL je ochránce cév, záporák LDL infiltruje cévy s jediným cílem: zničit jejich průchodnost. Podle dietoložky Katherine Marengo existují kromě dědičnosti tři příčiny vysokého cholesterolu a za všechny si lidé mohou sami.

Je řádění zlého cholesterolu vaše vina?

Nejspíš ne v té oblasti, v jaké byste čekali. Játra, která v lidském těle cholesterol produkují, totiž dokážou jeho tvorbu usměrnit na základě toho, co jíte. Pokud je vaše strava na cholesterol bohatá, játra si mohou hodit nohy na stůl a relaxovat (samozřejmě ne tak docela — zaprvé, nemají nohy). Mezi výše zmíněné tři hlavní příčiny vysokého cholesterolu patří něco jiného. A to: kouření, nadměrná konzumace alkoholu a sedavý způsob života.

Zapálená cigareta odložena na zábradlí
iZdroj fotografie: Unsplash

Jak dostat zlý cholesterol pod kontrolu?

Přestaňte kouřit, začněte pracovat na poli (jako naši předci-nevolníci) a místo alkoholu si raději studujte Písmo svaté. Vaše játra by se z takového rozhodnutí nepochybně radovala, ale pokud vás takový způsob života příliš neoslovuje, co teď? Naštěstí existují i jednodušší způsoby, jak si poradit s vyšší hladinou cholesterolu (anebo tomu rovnou předcházet). A většina z nich ani nevyžaduje návrat do středověku. Patří mezi ně:

  • konzumace MUFA neboli mononenasycených mastných kyselin (například v olivovém oleji a avokádu)
  • konzumace omega-3 mastných kyselin (mořské ryby jako losos nebo makrela)
  • konzumace rozpustné vlákniny (ovesné vločky, fazole)
  • více pohybu (jaký, to je na vás — ale ideálně takový, který vás neodrovná na další půlrok)
  • méně cigaret (alternativou jsou žádné cigarety a práce na poli)
Dva sendviče s avokádem a lososem
iZdroj fotografie: Freepik

Existuje domácí lék?

Tento lék, stejně jako většinu jiných domácích elixírů, je potřeba brát s rezervou. Jako takový nápoj pro dobrý pocit. Pokud vás napadne, že nápojem pro dobrý pocit je možná tak sklenka vína nebo půllitr piva či panáček něčeho tvrdšího, čtěte dál. Ačkoliv se jedná spíše o doplněk vašich snah o snížení hladiny cholesterolu, jistá logika za tímto bojovníkem proti zlému cholesterolu z vaší kuchyně přeci jenom existuje. Důvody se dozvíte pod receptem níže:

  • 1 kg citronů
  • 5-6 svazků petrželové natě
  • 3 litry vody
  • 50 g jedlé sody
Petrželová nať v pytlíčku
iZdroj fotografie: Freepik

Jak na to? V prvé řadě nezapomeňte citrony a petrželku pořádně omýt. Na plátky nakrájené citrony (pokud budete pracovat se slupkou, tak ideálně v BIO kvalitě, abyste si omylem neudělali výluh z pesticidů) a malé kousky petržele pak smíchejte s vodou a jedlou sodou. Vařte na mírném ohni zhruba hodinu, načež po vychlazení přelijte do vhodné nádoby. Množství by mělo vystačit na pět dní, během kterých se doporučuje nápoj pít hned zrána.

Nyní přichází na řadu slíbené důvody, proč tento zvláštní nápoj konzumovat. Když z rovnice odstraníte vodu, zbydou tři ingredience: citron, jedlá soda a petržel. Teorie za citronem je taková, že vysoký (zlý) cholesterol snižují v citronu obsažené flavonoidy a vitamín C. Petržel pak svým složením napomáhá produkci dobrého cholesterolu. A jedlá soda? Je všeobecně známé, že jedlá soda funguje nejspíš na všechno: na špínu v koupelně, pálení žáhy a zřejmě i na vysoký cholesterol.

Jaké jsou vaše zkušenosti s vysokým cholesterolem?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Kristýna Suchá

Zobrazit další články