Voda na čaj, která je v konvici převařená víc než jednou, není 100% bezpečná. Vstřebává do sebe škodlivé látky

Dvakrát převařená voda může údajně způsobit mnoho zdravotních potíží, včetně rakoviny. Jiné teorie však tvrdí naprostý opak a označují ji za zcela bezpečnou.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Podle některých teorií je zdraví nebezpečné používat vícekrát převařenou vodu. Důvodem je údajně to, že voda během varu mění své složení a stává se de facto toxickou. Podle Rajindera Kumara, indického chemického inženýra a bývalého profesora na Indickém vědeckém institutu, může při používání nerezových nádob také docházet k uvolňování těžkých kovů do vody. Podle jiných teorií je to však celé nesmysl a používání několikrát převařené vody vaše zdraví žádným způsobem neovlivní. 

Argumenty proti používání vícekrát převařené vody

Podle teorie Rajindera Kumara má voda po převaření jiné složení. Během varu se škodlivé látky odpařují. Pokud však vaříte vodu příliš dlouho nebo ji vaříte podruhé či potřetí, můžete si vážně ublížit. Pokud vodu na čaj znovu převaříte, začnou se ve vodě hromadit škodlivé chemické sloučeniny, jako je fluorid, arsen a dusičnany. Tyto látky podporují řadu nebezpečných onemocnění, včetně rakoviny. Vedou také k vážným otravám.

Vědecké poznatky o tom, proč se voda stává toxickou, jsou založeny na teoriích koncentrace a odpařování. Předpokládá se, že po převaření vody se část vody odpaří a zanechá vyšší koncentraci špatných chemických látek. Když vodu převaříte, zůstane vám v podstatě méně vody a více chemikálií.

Škodlivé chemické látky ve dvakrát převařené vodě

Chemikálie, kterých se lidé obávají především, jsou dusičnany, arsen a fluoridy. Nejčastěji se ve vodě vyskytují dusičnany neboli dusík. Je spojován s rakovinou, jako je leukémie a lymfom. Arzen se může vyskytovat přirozeně, pochází především z farem nebo z průmyslového odpadu. Tyto látky tedy představují větší problém, pokud žijete ve venkovské oblasti. 

iZdroj fotografie: iStock

Arzen však může být spojován i s některými druhy rakoviny, srdečními chorobami, neplodností a dokonce i s neurologickými problémy. Co se týče fluoridu, existuje tvrzení, že příliš mnoho fluoru ve vodě může vést k onemocnění ledvin, rakovině kostí a artritidě. U dětí je dokonce spojován s nižším IQ, protože brzdí jejich kognitivní a neurologický vývoj.

Máte se tedy bát pít dvakrát převařenou vodu?

Stručně a jasně: Ne. Skutečnost je taková, že škodlivé chemické látky obsažené v pitné vodě jsou sice více koncentrované, čím vícekrát vodu převaříte (protože se odpaří více vody). Ale jejich množství je tak malé, že je naprosto zanedbatelné. Voda z vodovodu je pravidelně kontrolována a testována, takže nemůže obsahovat velké množství dusičnanů, arzenu ani fluoridu a případné množství je tak malé, že ani kdybyste vodu převařili desetkrát, neublíží vám.

Dusičnany se například nejčastěji vyskytují v podzemních zdrojích vody nebo v hnojivech. Ve vaší městské vodovodní síti je nenajdete. Pokud převařujete vodu s vysokým obsahem těchto chemikálií, problém není v tom, že byste vodu převařovali dvakrát, ale v tom, že se tyto látky ve vodě vůbec vyskytují. Pokud tedy použijete špatnou vodu, můžete si uškodit. Problémem však není dvojí převaření, ale voda samotná. Ve skutečnosti se totiž při převařování vody chemické látky mění k lepšímu. Bezpečnost opakovaně převařené vody dokázaly i vědecké studie.

Převařená voda je bezpečnější 

Po převaření je voda bezpečnější, protože se zničí všechny bakterie a zárodky, které se v ní mohou nacházet. Proto se převařuje voda určená pro kojence, abyste měli jistotu, že se v ní žádné tyto zárodky nenacházejí. Cokoli nežádoucího ve vodě z kohoutku se vyvaří.

Jak doma upravujete pitnou vodu?

Zdroj: Springer
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články