Ukázalo se, že muži ve skutečnosti nesimulují: „Chlapská rýmička“ existuje a není radno ji podceňovat

Pokud je nemocná žena, stále zastane většinu své práce, je-li nemocný muž, předstírá, že umírá. Tak alespoň zní zažitý stereotyp. Výzkum však ukázal, že se mužům křivdí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pravděpodobně jste už někdy slyšeli termín „chlapská rýmička“. Ale napadlo vás někdy, že to není jen vtip nebo škádlení, ale že se jedná o skutečný jev? Často se v legraci říká, že pokud mužova tělesná teplota dosáhne 36,9 stupně, je čas zavolat kněze. Rodinní příslušníci v okolí mužů s nachlazením či chřipkou mají často pocit, že muži svou nemoc a její příznaky přehánějí. Studie, na které se podílela i Rima Solianik, ale tvrdí, že se mužům v tomto ohledu křivdí.

„Chlapská rýmička“ existuje

Stereotyp muže s bolestí hlavy, který je upoután na lůžko s nachlazením, schovává se pod peřinou a tlumeným hlasem žádá o léky, se často stává terčem uštěpačných poznámek. Výzkum však přinejmenším naznačuje, že „chlapská rýmička“ jako taková existuje. Studie zveřejněná v časopise British Medical Journal shrnuje předchozí údaje a zbavuje muže obvinění z předstírání a přehánění: Za to, že jsou nachlazením postiženi více než ženy, mohou hormony.

Pokusy na myších ukázaly, že testosteron tlumí reakci imunitního systému na virus chřipky, zatímco některé ženské hormony ji naopak posilují. Ženy před menopauzou mají silnější imunitní odpověď na virus nachlazení než muži. Žen po menopauze už se tento rozdíl netýká.

iZdroj fotografie: Unsplash

Chřipka může být pro muže nebezpečnější

Z výsledků studií, které shrnuli vědci na Harvardu, navíc vyplynulo, že na komplikace spojené s chřipkou umírá více mužů než žen. Muži jsou také s chřipkou mnohem častěji hospitalizováni a z nemoci se zotavují dvakrát déle než ženy.

Celkově se tedy zdá, že imunitní systém mužů je jednoduše méně odolný vůči patogenům, které způsobují lehká respirační onemocnění, a v důsledku toho mohou mít během těchto onemocnění závažnější příznaky, jsou také častěji hospitalizováni a dokonce častěji umírají na komplikace chřipky než je tomu u žen.

Důvody rozdílů v příznacích

Další teorií je, že muži prostě prožívají příznaky těchto nemocí jinak. To by nebylo tak výjimečné, protože je dobře známo, že například příznaky infarktu u mužů a žen jsou zcela odlišné. Muži pociťují klasickou tíseň na hrudi, zatímco ženy často pociťují nevolnost nebo dušnost. I v případě respiračních onemocnění se intenzita a povaha příznaků u obou pohlaví může jednoduše lišit. Svou roli v tom však může hrát i testosteron.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Muži hůře reagují i na očkování

Fenomén mužské chřipky (u nás tak často označované za „chlapskou rýmičku“) může také vysvětlovat, proč ženy a muži reagují po očkování proti chřipce odlišně. Výše zmíněná studie BMJ také uvádí, že očkování proti chřipce má tendenci vyvolat lepší protilátkové odpovědi u žen než u mužů. 

Lepší protilátková odpověď může snížit závažnost chřipky, takže je možné, že očkovaní muži mohou mít v případě onemocnění závažnější příznaky než ženy, protože nereagují na vakcínu tak dobře.

Rozdíly v příznacích se týkají mnoha onemocnění

Nemoci mohou vypadat jinak u mužů a jinak u žen. Platí to pro ischemickou chorobu srdeční, pro osteoporózu, lupus a depresi. A může to platit i pro chřipku. Dr. Sue, autor tohoto nového výzkumu, který uvádí, že „..pojem mužská chřipka, jak je běžně definován, je potenciálně nespravedlivý“, může mít vlastně pravdu. Je potřeba dalšího výzkumu, aby vědci lépe porozuměli tomu, jak chřipka působí na muže a ženy a proč na ně může působit odlišně.

Do té doby by měl každý dělat, co je v jeho silách, aby chřipce předcházel a omezil její šíření. Očkování proti chřipce, správné mytí rukou a vyhýbání se ostatním, když jsou nemocní, jsou dobrými prvními kroky. A ty jsou stejné bez ohledu na pohlaví.

Jaké jsou vaše zkušenosti s rozdílnými příznaky nemoci u mužů a žen?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články