Správnou stravou můžete předejít bolestivé artritidě. V případě, že už onemocněním trpíte, může vám těchto 6 potravin pomoci zmírnit bolest a zpomalit progresi onemocnění.
Velká část lidí se začne o zdraví svých kloubů bohužel zajímat až v momentě, kdy je začnou bolet. Jak ale vysvětluje nutriční expertka Jillian Kubala, MS, RD, je to velká chyba, protože klouby se po nějaké době nevyhnutelně opotřebují, což je velký problém, jelikož jsou nezbytné k pohybu. Je proto potřeba věnovat kloubům pozornost ideálně ještě předtím, než začnou bolet. I proto je důležitá správná strava.
Artritida a strava
Artritida obvykle způsobuje bolesti kloubů, které ztěžují pohyb, a postihuje každého čtvrtého dospělého člověka. Nejčastěji v oblasti rukou, kyčlí, kolen a páteře, což může omezovat pohyblivost a mít významný dopad na kvalitu života. Ačkoli samotná strava nemůže odstranit problémy s klouby, pravidelná konzumace určitých potravin a živin může pomoci udržet zdraví kloubů a potlačit zánět.
Nejlepší potraviny proti zánětu kloubů
Chcete-li stravou ovlivnit zdraví svých kloubů, snažte se jíst co nejvíce ovoce a zeleniny, vyhýbejte se zpracovaným potravinám a omezte červené maso. Středomořská strava je založena na podobných principech a je známo, že zlepšuje životní vyhlídky a snižuje záněty.
Žádná potravina, živina ani doplněk stravy sice neumí okamžitě zmírnit bolest, ale zelenina, ovoce, celozrnné potraviny, mořské plody, luštěniny, ořechy, semena a rostlinné oleje mohou pomoci snížit riziko chronické artritidy. V tomto ohledu mohou být užitečné zejména následující živiny:
- omega-3 mastné kyseliny
- vápník
- vitaminy D, C a A
Následujících 6 potravin se ukázalo proti bolesti kloubů jako nejúčinnější:
1. Kurkuma
Kurkuma je typickým kořením v indické kuchyni a její protizánětlivé účinky jsou dány vysokým obsahem kurkuminu. Tato chemická sloučenina je také zodpovědná za jasně žlutou barvu rostliny a je tak výrazně účinná proti zánětům, že je často srovnávána s nesteroidními protizánětlivými léky. Podle vědeckého přehledu z roku 2021 léčebné užívání kurkumy zlepšuje bolest a pohyblivost u pacientů s osteoartrózou kolenního kloubu.
Kurkumu můžete použít nejen k ochucení jídla. Lze ji například smíchat se zázvorem, černým pepřem a mlékem nebo mléčnou náhražkou a připravit z něj koktejl zvaný zlaté mléko. Díky pepři je kurkumin v kurkumě lépe biologicky dostupný, což znamená, že se lépe vstřebává do těla.
2. Vlašské ořechy
Díky bohatému obsahu omega-3 mastných kyselin jsou ořechy prospěšné pro zdraví kloubů. To potvrdila i studie z roku 2016. Vlašské ořechy jsou skutečně jedním z nejlepších zdrojů kyseliny alfa-linolenové, rostlinné omega-3 mastné kyseliny. Obsahuje také polynenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.
3. Losos
Stejně jako ořechy a semínka jsou mořské plody vhodnou příležitostí pro příjem zdravých tuků, které podporují zdraví kloubů. To platí zejména pro lososa, který obsahuje vápník, vitamin D a omega-3 mastné kyseliny. Losos je cenným zdrojem kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA), což jsou omega-3 mastné kyseliny s imunomodulačními a protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají snižovat přítomnost chemických mediátorů spojených s bolestmi kloubů.
4. Bobulovité ovoce
Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny a jahody, působí jako antioxidanty a pomáhá snižovat oxidační stres, který je možnou příčinou zánětu. Podobný účinek má i třešňová šťáva. Studie na lidech s osteoartrózou kolenních kloubů ukázala, že u těch, kteří pili dvakrát denně po dobu 6 týdnů 2 litry višňové šťávy, došlo ke zmírnění příznaků.
5. Brokolice
Kloubům prospívá také konzumace brukvovité zeleniny, například brokolice. Brokolice obsahuje kromě jiných cenných antioxidantů také sloučeninu sulforafan bohatou na síru, která podle studie z roku 2021 může zmírňovat příznaky artritidy.
6. Luštěniny
Luštěniny, jako jsou fazole a čočka, jsou často opomíjeny, protože způsobují nadýmání, jejich nutriční složení je však vynikající. Kombinace antioxidantů, minerálů, bílkovin a vlákniny činí z fazolí, hrachu, čočky a cizrny ideální alternativu k červenému masu v každodenním jídelníčku. Luštěniny jsou také bohaté na hořčík, který dále posiluje protizánětlivý účinek.