Zlaté mléko je staletími prověřený nápoj, kterého využívala staroindická ajurvéda. Má řadu blahodárných účinků na vaše zdraví a chutná jako exotická dovolená.
Málokterá kombinace doslova křičí zdraví prospěšnost tolik jako duo zázvor a kurkuma. Tuto dvojici potravinových superhrdinů si považovali lidé již ve staré Indii, odkud zlaté mléko pochází. Svoje využití má i v naší, moderní společnosti — obzvláště, když se teploty pohybují nízko. Na přípravu jednoduché zlaté mléko je pozitivními účinky na zdraví přímo nadopované. Jak například zmiňuje doktorka Alana Biggers, zázvor může pomoci i s ledvinovými kameny.
O zlatém mléce
Zní to jako pohádka odněkud zdaleka. Tak jako by hlavní hrdina z českých luhů a hájů hledal živou vodu, vyráží mladý, od slunka opálený jinoch na cestu za elixírem zvaným zlaté mléko. V pohádce by nejspíš takové mléko propůjčovalo konzumentovi věčný život, v reálu jsou jeho účinky přeci jenom o něco přízemnější. Technicky vzato, zas tak daleko od pravdy to ale není. Do zlatého mléka se dává kurkuma, med a zázvor. Dokážete jmenovat působivější trio?
Kurkuma a její účinky na zdraví
Pohodlně se usaďte, kurkuma se nedá odbýt pár slovy. Nejspíš ji znáte ve formě prudce oranžového koření, které pochází z Indie (odtud také alternativní název indický šafrán). Rostlinka, o jejímž sušeném a rozemletém oddenku je právě řeč, se jmenuje kurkumovník. Se zázvorem jsou příbuzní, patří do stejné (zázvorníkovité) čeledi. Nejdůležitější složkou je pak kurkumin. Právě ten kurkumě propůjčuje tak výraznou barvu i řadu blahodárných účinků:
- je protizánětlivá
- posiluje imunitní systém
- má antioxidační účinky
- snižuje hladinu cholesterolu
- funguje protinádorově
- pomáhá s tvorbou nových neuronů
- snižuje riziko srdečních onemocnění
Zázvor a jeho účinky na zdraví
Stejně jako se kurkuma získává z oddenku kurkumovníku, i zázvor s největší pravděpodobností znáte právě jako oddenek. Možná vás překvapí, že se tudíž nejedná o kořen v pravém slova smyslu, ale spíše jeho výběžek. Rostlina v něm přezimuje. V dnešní době je zázvor rozšířen celosvětově, ale o titul země původu se přou Čína a Indie. Tak jako tak, zázvor se rychle rozšířil po celém starověkém světě. A to rovnou z několika dobrých důvodů:
- má pozitivní účinky na celý zažívací trakt
- pomáhá s kinetózou (nemoc z pohybu — když se vám dělá špatně například v autobusu)
- funguje protizánětlivě
- je antioxidant
- má pozitivní vliv na ledviny a rozpouští ledvinové kameny
Zlaté mléko: Recept
Zlaté mléko i se všemi jeho ohromujícími účinky na zdraví si jednoduše připravíte doma. Kromě zmíněného dua kurkumy a zázvoru budete potřebovat med, mléko a případně další koření dle vašeho výběru. Přidat můžete třeba skořici nebo černý pepř — ten pomáhá se vstřebáním kurkuminu do těla. Volba mléka je také na vás. Vybrat můžete klasické nebo kokosové. Přidat můžete i máslo, obyčejné nebo ghí. Shrnuto a podtrženo, potřebovat budete následující ingredience v tomto množství:
- 1 hrnek mléka dle vašeho výběru
- 1 lžička kurkumy ve formě koření
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1 lžička medu
- další koření dle vašeho výběru (skořice, černý pepř atp.)
Postup je jednoduchý. Mléko přiveďte k varu, načež přidejte všechny ingredience kromě medu. Medem doslaďte, až nápoj o něco zchladne. Jak často zlaté mléko pít? Záleží, jak moc jste na kurkumu a zázvor citliví. Také je třeba říci, že ačkoliv je zázvor prospěšný ledvinám, ve vyšších dávkách je tento vliv vyvážen kurkumou; ta ledvinám zase moc nechutná. Pokud tedy trpíte na ledvinové kameny, je lepší zázvor sám o sobě nebo zázvorová limonáda.