Mnoho lidí zanevřelo na rybí tuk kvůli jeho chuti. Výzkumy však ukazují, že stojí za to toto rozhodnutí přehodnotit. Jeho účinky jsou totiž téměř zázračné.
Podle Světové zdravotnické organizace souvisí přibližně třetina všech úmrtí s kardiovaskulárními chorobami. Lidé, kteří žijí u moře a konzumují velké množství čerstvých ryb, trpí těmito nemocemi méně často. Jak vysvětluje nutriční poradkyně Sade Meeks, MS, RD, je to dáno tím, že rybí tuk obsahuje nenahraditelné mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6, které pomáhají udržovat zdravé srdce a cévy. To však není jediná výhoda, kterou rybí tuk přináší.
1. Snížíte riziko srdečních onemocnění
Výčet zdravých vlastností rybího tuku začíná vždy jeho pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu v těle. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 obsažené v rybím tuku snižují riziko srdečních onemocnění, protože klesá hladina triglyceridů, snižuje se výskyt plaku na vnitřní straně tepen a klesá krevní tlak.
2. Budete myslet rychleji
Omega-3 obsahuje DHA neboli kyselinu dokosahexaenovou, která udržuje zdravé buněčné membrány a posiluje spojení nervových buněk. Z těchto důvodů je rybího tuk doporučován jako prevence Alzheimerovy choroby. Četné studie také prokázaly, že rybí tuk stimuluje mozkové funkce a zlepšuje reakční dobu, vyšší mozkové funkce a rychlost rozhodování.
3. Zlepšíte si imunitu
Rybí tuk má na imunitu velmi dobrý vliv. Omega-3 stimulují produkci prostaglandinů. Ty pak posilují imunitní systém.
4. Zlepší se vaše vytrvalost
Vědci potvrzují, že po pravidelném užívání těchto živin začne tělo během dlouhých tréninků využívat tuk a šetří zásoby glykogenu pro náročnější cvičení. Tím se prodlužuje doba, po kterou může sportovec cvičit.
5. Snižuje se riziko motorických problémů
Již v polovině minulého století bylo zjištěno, že lidé, kteří žijí v blízkosti moře a jedí ryby, méně často trpí bolestmi kloubů. Pozdější vědecké výzkumy toto zjištění potvrdily. Klouby totiž potřebují tuk, bez něj ztrácejí kloubní tkáně pružnost, což vede k poranění.
6. Rychleji si „dobijete baterky“ po náročném tréninku
Během studie, v níž měli účastníci vyhodnotit účinek užívání omega-3 mastných kyselin, vědci potvrdili, že se snížil počet zánětlivých procesů a intenzita bolesti svalů po tréninku. Polynenasycené mastné kyseliny jsou totiž schopny chránit nervové buňky před poškozením a zabránit jejich odumírání.
7. Snadněji se vyrovnáte se stresem
Polynenasycené kyseliny mohou dle vědců zvýšit produkci serotoninu, hormonu, který je zodpovědný za dobrý pocit. Snadněji tak zvládnete stres. Podle informací z několika studií může mít rybí tuk pozitivní vliv i na osoby trpící schizofrenií a dalšími duševními chorobami. V některých případech se rybí tuk předepisuje i dětem s poruchami hyperaktivity. Studie na toto téma však mají rozporuplné výsledky.
8. Sníží se oční tlak
Mastné kyseliny pomáhají odvádět tekutinu z oka, což snižuje oční tlak. Rybí tuk samozřejmě nelze považovat za plnohodnotný lék, ale mnozí vědci se domnívají, že další zdroje omega-3 mohou být způsobem, jak předcházet očním problémům.
9. Získáte další zdroj vitaminů a minerálů
Rybí olej obsahuje také celou řadu minerálů a vitaminů (obzvláště A a D). Vitamíny se mohou lišit v závislosti na druhu ryby a mnoha dalších faktorech, takže rybí olej nelze užívat jako multivitamín.
10. Vaše pleť bude vypadat zdravě
Rybí olej má pozitivní vliv na pokožku, protože omega-3 kyseliny mohou ukládat kolagen – pružný základ pokožky, který zabraňuje vzniku vrásek. Stárnutí a neustálý stres snižují množství kolagenu, což vede k suché pokožce. Může rovněž pomoci při léčbě akné. Ze všech mastných kyselin má totiž omega-3 nejsilnější imunomodulační účinek, který urychluje hojení .
11. Bude pro vás snazší držet dietu
Během výzkumu vědci zjistili, že pravidelný příjem rybího oleje snižuje chuť k jídlu a navozuje pocit sytosti po jídle. Někteří vědci se navíc domnívají, že dodatečný zdroj omega-3 mastných kyselin zvyšuje schopnost těla odbourávat tuky. Místo ukládání tuků je tělo využije jako zdroj energie pro každodenní činnosti. Mějte však na paměti, že obsahuje hodně kalorií.
12. Velikost prsou se změní
Studie ukazují, že polynenasycené tuky mohou zvětšit poprsí. Můžete jíst olivový olej, suché fazole, tofu nebo mořské řasy, nebo jen užívat olej z tresčích jater. Jedná se o přirozený způsob zvětšení prsou.