Kouzlo rybího tuku: Kromě jiného zvětšuje prsa a snižuje riziko srdečních onemocnění. Má vliv i na oči a motoriku

Mnoho lidí zanevřelo na rybí tuk kvůli jeho chuti. Výzkumy však ukazují, že stojí za to toto rozhodnutí přehodnotit. Jeho účinky jsou totiž téměř zázračné.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Podle Světové zdravotnické organizace souvisí přibližně třetina všech úmrtí s kardiovaskulárními chorobami. Lidé, kteří žijí u moře a konzumují velké množství čerstvých ryb, trpí těmito nemocemi méně často. Jak vysvětluje nutriční poradkyně Sade Meeks, MS, RD, je to dáno tím, že rybí tuk obsahuje nenahraditelné mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6, které pomáhají udržovat zdravé srdce a cévy. To však není jediná výhoda, kterou rybí tuk přináší.

1. Snížíte riziko srdečních onemocnění

Výčet zdravých vlastností rybího tuku začíná vždy jeho pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu v těle. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 obsažené v rybím tuku snižují riziko srdečních onemocnění, protože klesá hladina triglyceridů, snižuje se výskyt plaku na vnitřní straně tepen a klesá krevní tlak.

2. Budete myslet rychleji

Omega-3 obsahuje DHA neboli kyselinu dokosahexaenovou, která udržuje zdravé buněčné membrány a posiluje spojení nervových buněk. Z těchto důvodů je rybího tuk doporučován jako prevence Alzheimerovy choroby. Četné studie také prokázaly, že rybí tuk stimuluje mozkové funkce a zlepšuje reakční dobu, vyšší mozkové funkce a rychlost rozhodování.

3. Zlepšíte si imunitu

Rybí tuk má na imunitu velmi dobrý vliv. Omega-3 stimulují produkci prostaglandinů. Ty pak posilují imunitní systém.

iZdroj fotografie: Depositphotos

4. Zlepší se vaše vytrvalost

Vědci potvrzují, že po pravidelném užívání těchto živin začne tělo během dlouhých tréninků využívat tuk a šetří zásoby glykogenu pro náročnější cvičení. Tím se prodlužuje doba, po kterou může sportovec cvičit.

5. Snižuje se riziko motorických problémů

Již v polovině minulého století bylo zjištěno, že lidé, kteří žijí v blízkosti moře a jedí ryby, méně často trpí bolestmi kloubů. Pozdější vědecké výzkumy toto zjištění potvrdily. Klouby totiž potřebují tuk, bez něj ztrácejí kloubní tkáně pružnost, což vede k poranění. 

6. Rychleji si „dobijete baterky“ po náročném tréninku

Během studie, v níž měli účastníci vyhodnotit účinek užívání omega-3 mastných kyselin, vědci potvrdili, že se snížil počet zánětlivých procesů a intenzita bolesti svalů po tréninku. Polynenasycené mastné kyseliny jsou totiž schopny chránit nervové buňky před poškozením a zabránit jejich odumírání. 

7. Snadněji se vyrovnáte se stresem

Polynenasycené kyseliny mohou dle vědců zvýšit produkci serotoninu, hormonu, který je zodpovědný za dobrý pocit. Snadněji tak zvládnete stres. Podle informací z několika studií může mít rybí tuk pozitivní vliv i na osoby trpící schizofrenií a dalšími duševními chorobami. V některých případech se rybí tuk předepisuje i dětem s poruchami hyperaktivity. Studie na toto téma však mají rozporuplné výsledky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

8. Sníží se oční tlak

Mastné kyseliny pomáhají odvádět tekutinu z oka, což snižuje oční tlak. Rybí tuk samozřejmě nelze považovat za plnohodnotný lék, ale mnozí vědci se domnívají, že další zdroje omega-3 mohou být způsobem, jak předcházet očním problémům.

9. Získáte další zdroj vitaminů a minerálů

Rybí olej obsahuje také celou řadu minerálů a vitaminů (obzvláště A a D). Vitamíny se mohou lišit v závislosti na druhu ryby a mnoha dalších faktorech, takže rybí olej nelze užívat jako multivitamín.

10. Vaše pleť bude vypadat zdravě

Rybí olej má pozitivní vliv na pokožku, protože omega-3 kyseliny mohou ukládat kolagen – pružný základ pokožky, který zabraňuje vzniku vrásek. Stárnutí a neustálý stres snižují množství kolagenu, což vede k suché pokožce.  Může rovněž pomoci při léčbě akné. Ze všech mastných kyselin má totiž omega-3 nejsilnější imunomodulační účinek, který urychluje hojení .

11. Bude pro vás snazší držet dietu

Během výzkumu vědci zjistili, že pravidelný příjem rybího oleje snižuje chuť k jídlu a navozuje pocit sytosti po jídle. Někteří vědci se navíc domnívají, že dodatečný zdroj omega-3 mastných kyselin zvyšuje schopnost těla odbourávat tuky. Místo ukládání tuků je tělo využije jako zdroj energie pro každodenní činnosti. Mějte však na paměti, že obsahuje hodně kalorií.

12. Velikost prsou se změní

Studie ukazují, že polynenasycené tuky mohou zvětšit poprsí. Můžete jíst olivový olej, suché fazole, tofu nebo mořské řasy, nebo jen užívat olej z tresčích jater. Jedná se o přirozený způsob zvětšení prsou.

Jak doplňujete omega-3 vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články