Chia semínka pomáhají s hubnutím, ale nejen to. Snižují také riziko vzniku srdečních chorob či cukrovky 2.typu

Drobná černá semínka rostliny chia a jejich přínosy při hubnutí jsou dobře známy. Avšak jejich široký rozptyl pozitivního vlivu na zdraví nezná každý.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Chia semínka pochází z Mexika a Guatemaly a byly jednou ze základních složek potravy Aztéků a Mayů. Chia je mayské slovo pro sílu. Jejich barva se může pohybovat od bílé až po černou. Dietoložka Kim Chin, RD popisuje, že jejich použití je univerzální. Mohou se namáčet, přidávat do kaše nebo je také možné z nich udělat pudink. Dají se přidat do pečiva nebo se jimi dá posypat salát či jogurt. Díky jejich schopnosti absorbovat tekutinu a vytvářet gel, je také možné je použít k zahuštění omáček.

Chia semínka aneb co se v nich skrývá

100 gramů chia semínek obsahuje pouze 486 kalorií, 6 % vody, 16,5 gramů bílkovin, 42,1 gramů sacharidů, z toho ovšem 0 gramů cukrů. Většina z celkového množství sacharidů je vláknina. Dále je ve 100 gramech 30,7 gramů lipidů. Chia semínka také neobsahují lepek, tudíž jsou vhodná i pro lidi trpící celiakií.

Více než 80 % obsahu sacharidů je zde ve formě vlákniny, a to v té rozpustné i nerozpustné. Vláknina je fermentována ve střevě, což zlepšuje jeho zdraví. Další jedinečná vlastnost je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin prospěšných pro srdce. Je také pozoruhodné, že chia semínka obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, což je řadí mezi vysoce kvalitní rostlinné proteiny.

iZdroj fotografie: Freepik

Naopak jsou chia semínka špatným zdrojem vitamínů. Poskytují ovšem velké množství minerálů. Mezi hojně zastoupené minerály patří mangan, který je nezbytný pro metabolismus, růst a vývoj. Fosfor, který přispívá ke zdraví kostí či měď, jenž je důležitá pro zdravé srdce. Dalším zástupcem je selen, důležitý antioxidant, nebo hořčík s vápníkem, které jsou nezbytné pro naše kosti, svaly a nervy.

Hlavní zdravotní přínosy chia semínek

Zvyšují hladinu omega-3 mastných kyselin v krvi, zlepšují kontrolu krevního cukru, snižují krevní tlak a zvyšují příjem vlákniny. Všechny tyto pozitivní vlivy snižují pravděpodobnost rozvinutí metabolického syndromu, cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění i onemocnění postihující střeva. Konzumace chia semínek je považována za bezpečnou a nebyly hlášeny téměř žádné nežádoucí účinky. Jediným problémem, ovšem pouze při opravdu velkých dávkách, může být vliv na ředění krve. Zařazení chia semínek do jídelníčku je snadné, tak proč to nevyzkoušet?

Jakým způsobem chia semínka konzumujete?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Zobrazit další články