Švestky jsou velmi zdravé ovoce, které nabízí řadu užitečných přínosů pro lidské tělo. Kromě zácpy vám pomohou například také s bolestmi kloubů a kostí.
Švestky, a to jak čerstvé, tak i sušené, obsahují bohatý obsah vlákniny a antioxidantů, díky čemuž je mnozí považují za skvělého pomocníka při zácpě. Jak ovšem říká lékařka Brianna Elliott, toto lahodné ovoce nabízí mnohem více zdravotních přínosů pro lidské tělo, a to včetně podpory srdeční funkce a ochrany kloubů a kostí před potenciálními nemocemi. Abyste z nich mohli vytěžit co nejvíce, je dobré konzumovat je ve formě správného nápoje spolu s dalšími účinnými ingrediencemi, jako jsou například ovesné vločky.
Podporují zdraví kostí a kloubů
Ačkoliv doposud není jasné z jakého důvodu švestky podporují zdraví kostí a kloubů, jejich zvýšený příjem je často spojován s nižším rizikem vzniku onemocnění, jako je osteoporóza, artritida a osteopenie, ale také úbytkem kostní hmoty – dokonce je možné, že vám pomohou zvrátit již nastalý úbytek kostní hmoty. Vědci se prozatím domnívají, že za těmito účinky může stát jejich obsah antioxidantů, který dokáží tlumit záněty a čistí tělo před nebezpečnými toxiny.
Prospívají zdraví srdce
Pravidelná konzumace švestek může mít také ochranný účinek na zdraví srdce. To především proto, že snižují vysoký krevní tlak a hladinu nebezpečného cholesterolu, což jsou zásadní rizikové faktory srdečních onemocnění. Za těmito účinky mohou stát opět účinné antioxidanty, které podporují pevnost a pružnost cév, očišťují organismus od nepřátelských složek a působí protizánětlivě. Je ovšem nutné zmínit, že vědci vyžadují další studie, které by tyto skutečnosti mohly potvrdit.
Další zdravotní přínosy
Pravidelná konzumace švestek nabízí řadu dalších zdravotních přínosů, včetně:
- Pomoc při zácpě: Jedná se o účinné projímadlo, které vám pomůže již během několika dní.
- Zdraví očí: Jsou bohaté na vitamín A, který má velmi pozitivní vliv na zrak.
- Podpora imunity: Švestky jsou bohatý zdroj vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují imunitní systém.
- Delší pocit sytosti: Švestky jsou poměrně výživné, a proto již malé množství vás dokáže zasytit po celé dopoledne či odpoledne.
- Nižší hladinu cholesterolu: Vláknina obsažená ve švestkách se váže na tuky a v konečném důsledku snižuje špatný cholesterol.
- Regulace krevního tlaku: Pravidelný příjem švestek vám pomůže snížit krevní tlak až o 30 %.
- Prevence rakoviny: Antioxidanty, vláknina a probiotika výrazně snižují riziko vzniku rakoviny a dalších nebezpečných onemocnění.
Snídaně ze švestek pro lepší zdraví
Pokud chcete vytěžit ze švestek co nejvíce, je dobré konzumovat je společně s dalšími účinnými potravinami ve formě lahodné snídaně. K její přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 300 mililitrů kefíru, bílého jogurtu nebo mléka
- 2 polévkové lžíce ovesných vloček
- 1 polévkovou lžíci mletého lněného semínka
- 3 až 4 kousky sušených švestek
Samotná příprava je poté již velmi jednoduchá. Snídaně se připravuje večer a konzumuje ráno, kdy nabyde správné konzistence. Stačí tedy sušené švestky zalít 100 mililitry vroucí vody a nechat je 5 až 10 minut stát. V misce poté smíchejte lněná semínka, ovesné vločky a kefír a přidejte ovocnou směs. Výsledný pokrm vložte přes noc do ledničky a ráno si jej vychutnejte.