Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších potravin na světě a nedílnou součástí jídelníčku. Za jistých okolností však mohou být velmi nebezpečné.
Brambory jsou jednou z nejčastějších příloh. Konzumují se vařené, pečené i jako součást celých pokrmů, například ve formě bramboráků. Díky vysokému obsahu sacharidů, vlákniny, draslíku a vitaminu C jsou pro tělo mimořádně prospěšné a mohou také pomoci při hubnutí. Nicméně existuje jedna podmínka, na kterou si musíte dát pozor, jinak se zdravá potravina stává škodlivou a jedovatou.
Pozor na zelené a naklíčené brambory
Pokud jsou brambory uloženy na teplém a světlém místě, pro hlízy je to znamení, že se nacházejí na vhodném místě pro růst, a připraví se na klíčení. Zvýší se produkce chlorofylu, který pomalu zbarví slupku a nakonec i část dužniny do zelena. Chlorofyl je sice neškodná chemická látka, ale jeho přítomnost v bramborách naznačuje, že hlízy zvýšily také produkci glykoalkaloidu známého jako solanin.
Solanin je považován za neurotoxin a jeho požití člověkem může způsobit nevolnost a bolesti hlavy a při konzumaci dostatečného množství může vést k vážným neurologickým problémům a dokonce i ke smrti.
Toxiny snížíte odstraněním zelených částí brambor
Glykoalkaloidy jako je solanin a chakonin, obsahuje celá rostlina brambory, ale nejvyšší koncentrace se nachází v zelené slupce a klíčcích. Nejnižší koncentrace je pak v bílé části brambor. Toxicitu zvyšuje fyzické poškození rostliny, špatná teplota skladování a skladování na jasném světle.
Tepelnou úpravou brambor pečením, vařením, smažením ani mikrovlnnou troubou se glykoalkaloidy neodstraní. Nicméně, pokud před vařením oloupete slupku a odříznete zelené části, obsah glykoalkaloidů v syrových bramborách tak alespoň snížíte.
Zelené brambory rozhodně nedávejte dětem
Studie naznačují, že 450 gramů zelených brambor stačí k tomu, aby se dospělému člověku udělalo špatně. Zelené brambory by se neměly podávat zejména dětem, jejichž menší tělo je k otravě náchylnější. Pro snížení rizika je třeba brambory skladovat v chladných a tmavých prostorách a v případě pochybností je vyhodit, nebo pokud máte tu možnost, vysadit je na zahradě.
Pokud jste po konzumaci většího množství zelených brambor zaznamenali u malých dětí či starších dospělých příznaky otravy, je vhodné se poradit s lékařem. Příznaky otravy zahrnují:
- nevolnost
- průjem
- zvracení
- žaludeční křeče
- bolesti hlavy
- závratě
Jak se zachovat v případě otravy
Solanin i chakonin způsobují toxicitu narušením buněk, což vede obvykle právě k výše zmíněným gastrointestinálním příznakům. Bylo však zaznamenáno i několik případů úmrtí v důsledku konzumace toxických brambor. Nástup příznaků je obvykle během několika hodin, ale může se zpozdit až o jeden den.
Většina pacientů s mírnými příznaky může zůstat doma. Pokud jsou příznaky závažné a přetrvávají, ale jestliže nejste schopni udržet tekutiny, může být nutná lékařská pomoc. Znovu zdůrazňujeme, že důležité je otravu nepodcenit – obzvláště u dětí a starších dospělých.
Skladujte brambory správně
Toxicitu glykoalkaloidů z brambor lze minimalizovat tím, že budete brambory kupovat pouze podle potřeby, skladovat je na chladném a suchém místě a před konzumací je oloupete. Neskladujte brambory a cibuli společně, protože plyny z cibule mohou urychlit klíčení brambor. Pro brambory platí stejná rada jako i u jiných potravin: Pokud máte pochybnosti o jejich bezpečnosti, raději je nekonzumujte. Obecně se však brambor jako takových obávat nemusíte, jsou velice zdravé. Dejte pozor jen na ty zelené.