Jahody normalizují krevní tlak a snižují riziko srdečních onemocnění. Jsou přírodním lékem na dlouhověkost

Jahody jsou oblíbenou letní svačinkou do horkých dnů. Nepřiberete po nich ani gram, naopak podpoří spalování tuků a hubnutí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Víte, že jahody nejsou pouze vynikajícím a osvěžujícím ovocem? Díky jejich vysokému obsahu vitaminu C, minerálů, vlákniny a antioxidantů mají i spoustu přínosů pro naše tělo. A to jak pro oči, tak i mozek, srdce a pleť.

Přispívají ke zdraví vašeho zraku

Konzumace jahod může mít velice pozitivní vliv na vaše oči. Pomohou vám předejít nemocem a zánětům, ale také s problémy, které přibývají s věkem. Látky v jahodách, jako jsou například flavonoidy, zabrání suchosti očí i poruchám vidění. Dokáží pomoci i s již probíhajícími onemocněními, a to se šedým zákalem nebo také s postupnou ztrátou zraku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jsou dobré pro mozek a na paměť

Nejen s přibývajícím věkem se nám začne pomalu zhoršovat krátkodobá paměť. Mozek jednoduše stárne, což se na ní dokáže značně promítnout. Studie ukázaly, že konzumace jahod ji pozitivně ovlivňuje. Zpomalují totiž proces stárnutí mozku, a tím mohou několikanásobně prodloužit jeho životnost. Lze tak předejít i Alzheimerově chorobě.

Látky v jahodách mají antioxidační účinky

Jahody v sobě mají velkou dávku antioxidačních látek. Ty jsou pro nás nezbytné a vysoce potřebné. Antioxidanty totiž pomáhají tělu s vychytáváním volných radikálů, a tím zpomalují stárnutí buněk. Což je naprosto stěžejní v udržení si zdravé tělesné kondice. Navíc čím jsou jahody zralejší, tím jsou na tyto látky bohatší. Tudíž se nejvíce vyplatí jíst ty sladké, rudě červené.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jahody obsahují spoustu vitaminu C

Vitamin C je obecně považován za jeden z nejdůležitějších vitaminů. Má nesčetně pozitivních účinků. Když se řekne jeho název, nejspíše si všichni vybaví citrón, pomeranč nebo kiwi. Ale hrstka jahod se jim s hodnotami tohoto vitaminu snadno vyrovná, a dokonce je i předčí. Nejvyšší dávku vitaminu C vám zajistí čerstvé, ale také zmražené jahody. U džemů je nižší kvůli proběhlé tepelné úpravě.

Zbaví vás problémů s pletí

Jahody jsou plné látek, které vám pomohou s pletí. Například taková kyselina salicylová, alfa hydroxykyselina nebo kyselina ellagická zabraňují akné, sníží hyperpigmentaci, podpoří odstranění odumřelých buněk a tvorbu nových. Navíc ke zlepšení pleti přispívá i vitamin C, a to především k vytváření kolagenu. Tím si pleť zachová svou přirozenou pružnost a snadněji se regeneruje.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pomohou vám udržet štíhlou linii

Jahody vám hned z několika důvodů pomůžou nejen s udržením postavy, ale také s hubnutím. Díky jejich nízkému obsahu kalorií, glykemického indexu a podpoře spalování tuků se rozhodně nemusíte bát konzumace. Jsou skvělou svačinkou i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Navíc vás déle udrží syté, čímž rovněž přispějí ke snížení tělesné hmotnosti a tuku.

Zajistí vám zdravé srdce a cévy

Dle výzkumů jahody normalizují krevní tlak, zmenšují otoky a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. To jim umožňuje nejen obsah vitamínů a antioxidantů, ale především hořčíku a draslíku. Jedná se totiž o dvě látky, které hrají největší roli v udržení zdraví cévní soustavy a správného průchodu tekutin.

Zdroj: Healthline, Best Health

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Zobrazit další články