V dnešní době potravinového průmyslu, kdy jsou výrobky přímo nacpané bílým cukrem, hledá mnoho lidí zdravější náhradu sladidla. Jako skvělá náhražka poslouží med, který má dokonce vyšší sladkost než rafinovaný cukr.
To znamená, že k dosažení stejné míry sladkosti pokrmu potřebujete méně sladidla. Dříve se také hodně prosazovalo používání stévie, která se jevila jako bezpečná a zdravá alternativa. Nové studie ovšem naznačují pravý opak.
Poklad z jižní Ameriky
Stévie je rostlinné sladidlo získávané ze stejnojmenné rostliny. Pochází z Brazílie. Místní lidé ji využívají jako přírodní sladidlo již stovky let a dokonce jí připisují léčivé účinky. Hlavní výhoda stévie spočívá v její extrémně vysoké sladkosti, což znamená, že na oslazení čaje či pokrmu nám vystačí opravdu extrémně malé množství tohoto rostlinného zázraku. Rozhodně je pro organismus vhodnější než synteticky vyrobená sladidla v laboratořích. Neobsahuje žádné kalorie a nemá vliv na hladinu glukózy v krvi.
Stévie a střeva
Zdraví trávicího traktu je naprosto stěžejní pro správný chod organismu a pro udržení celkového zdraví. Proto je tak důležité o naše střeva pečovat správnou stravou. Střevní mikroflóra je osídlena mnoha prospěšnými bakteriemi, které se zajišťují její správnou funkci. Konzumací některých druhů potravin můžeme zdraví střev ještě více podpořit. Jedná se o:
- Zakysané a fermentované výrobky
- Čerstvé ovoce a zeleninu
- Výrobky s laktobacily
Jedna z aktuálních studií pojednává o tom, že stévie negativně působí na mikrobiální flóru ve střevech. Výzkumný tým, pracující v Beeshebě v Izraeli, se v rámci studie zabýval dvěma formami stévie ‒ komerčně vyráběným rostlinným doplňkem a čištěným extraktem. Výsledky jejich šetření byly opravdu překvapující.
Bakterie ve střevě nefungují jako jednotlivci, spolupracují v rámci systému a navzájem spolu komunikují pomocí signálů, které vysílají. Zajímavým zjištěním bylo, že látky obsažené v testovaných produktech potlačovaly u bakterií tuto schopnost. Nezpůsobily sice přímou smrt mikroorganismů, ale bránily jejich efektivnímu způsobu komunikace. Tím jim značně ztížily práci v rámci péče o střeva. Vědci plánují ve výzkumu pokračovat dalšími studiemi, které by jim umožnily toto zjištění více prozkoumat.