Fanoušci nakládaných okurek se najdou v každé zemi. Existují však důvody, podle kterých by mohla být jejich konzumace zdraví nebezpečná.
Někteří lidé si určitá jídla bez nakládaných okurek nedovedou představit. Jsou také například nedílnou součástí indické kuchyně, kdy při jejich absenci Indové neoznačují daný pokrm za kompletní jídlo. Avšak i v tomto případě platí, že přílišné množství čehokoliv nemusí mít pozitivní účinky na náš organizmus a zdraví. Nakládané okurky mají totiž negativní vliv na běžnou funkci a vzhled našeho těla. Zároveň však poskytují i zdravé bakterie.
Vysoký obsah soli
Člověk by obecně neměl konzumovat příliš mnoho soli, protože se tím zvyšuje riziko hypertenze a srdečních onemocnění. Důsledkem velkého množství soli v těle jsou také otoky a zadržování vody, což způsobuje vysoký krevní tlak. Doporučený denní příjem soli je maximálně 5 gramů. To je podstatně méně, než se nachází například v jedné čajové lžičce nálevu z kyselých okurek.
Domácí okurky však mají přeci jen lepší kvalitu, protože se při jejich konzervování používá běžná kuchyňská sůl. Naopak je tomu u komerčně připravených okurek, které se konzervují pomocí různých chemikálií, jako je benzoan sodný.
Příliš mnoho oleje
Při výrobě kyselých okurek se většinou celé namáčejí do velkého množství oleje. A to především kvůli tomu, že olej následně působí jako bariéra proti vlhkosti, díky čemuž je zachová čerstvé. Také zabraňuje kontaminaci okurek bakteriemi a plísněmi. Ty obecně způsobují rozpad nebo zkažení potravin. Na druhou stranu však olej zvyšuje hladinu cholesterolu, kvůli čemuž čelíte většímu riziku srdečních onemocnění. Vysoká hladina cholesterolu z dlouhodobého hlediska rovněž poškozuje funkci jater.
Rakovina žaludku
Je známo, že kyselé okurky významně zvyšují riziko rakoviny žaludku. Existuje studie ohledně nakládané zeleniny, kterou odborníci prováděli v jižní Indii. Díky ní autoři získali informace, že mezi lidmi se stejnými stravovacími návyky a sociálně ekonomickým zázemím konzumace kyselých okurek zvyšuje riziko vzniku rakoviny žaludku. Ukázalo se však, že to platí i na další druhy veškeré nakládané zeleniny.
Rakovina jícnu
Podle někdejší studie může nakládaná zelenina zvyšovat riziko rakoviny jícnu. Její výsledky prokázaly, že častá konzumace kyselých okurek zvyšuje pravděpodobnost vzniku tohoto typu rakoviny až dvojnásobně. Sami autoři však dodávají, že tvrzení není úplně pravdivé, jelikož výsledky nepřinesly dostatečně přesvědčivé informace. Rizikové faktory každopádně vyloučit nelze.