Když lidé vaří brambory, vodu z nich prostě bezmyšlenkovitě vylévají. Pokud jste někdy přemýšleli o tom, zda by šla nějak využít, pak zde je velmi překvapivá odpověď.
Využití brambor je všestranné nejen v kuchyni. Dají se použít k množství vychytávek, včetně domácích léků a lidových léčivých procedur. Obsahují velké množství vitamínů, bohaté jsou ale hlavně na škrob a draslík. Mnoho ze zdraví prospěšných látek se z brambor při vaření dostane do vody, ve které jste je vařili. Naprostá škoda ji pak vylít, nemyslíte?
1. Bramborová šťáva na kožní problémy
Bramborová šťáva (i voda z vařených brambor), má úžasné detoxikační účinky. Trápí-li vás kožní problémy, používejte ji k oplachování nebo obkladům. Účinkuje hlavně na akné a ekzémy. Nejlépe uděláte, když si vodou po bramborách opláchnete obličej, necháte dvacet minut a pak umyjete čistou vodou. Škrobová voda vás navíc zbaví vrásek.
2. Pro suché a lámavé vlasy
Vodou z brambor si můžete také mýt vlasy. Vitamíny a minerály obsažené ve vodě dodávají vlasům lesk, pomáhají jim vrátit zdraví a působí proti přesychání a lámavosti. Stačí si v ní vlasy opláchnout nebo si vodu z brambor nalít do rozprašovače a vlasy si postříkat. Nechte působit třicet minut a pak vlasy umyjte, jak jste zvyklí. Nezapomeňte nanést i na kořínky.
3. Hubněte s vodou z brambor
Dokopat se ke cvičení nebo si odpustit sladkou tečku, to jsou časté potíže, které vás budou pronásledovat během pokusů zhubnout. Nemusíte si ale drobné přešlapy vyčítat. Před snídaní si vypijte hrnek vody z brambor, po večeři také a budete se divit, jak vám hubnutí najednou půjde. Navíc z těla odstraníte přebytečné kyseliny a navodíte si v něm harmonické prostředí.
4. Pozitivní vliv na cholesterol
Voda z vařených brambor pomůže každému, kdo má vyšší hladinu cholesterolu, než je zdrávo. Hodnoty cholesterolu se srovnají. Takže pokud máte za úkol od lékaře držet nízkocholesterolovou dietu, určitě si přidejte vodu z vařených brambor. Vaše snažení podpoří.
5. Prevence srdečních onemocnění
Kromě cholesterolu snižuje i krevní tlak, což je další rizikový faktor pro vznik srdečních chorob. I samotné brambory mají tento pozoruhodný účinek. Brambory mají vysoký obsah draslíku, který mimo jiné chrání srdeční sval. Takže nejen voda z brambor, ale i bramborová šťáva a samotné brambory podporují zdraví srdce.