Lidí, kteří nepoužívají pečicí papír, je již skutečně velmi málo. Šetří totiž čas i energii. Mnoho lidí však při jeho požívání stále dělá začátečnické chyby. Máme pro vás proto pár tipů.
Pečicí papír dnes najdete prakticky v každé domácnosti. Není samozřejmě nezbytný, vždy můžete formu vymazat máslem a vysypat moukou či strouhankou, pečicí papír však zajistí, že se vám buchta skutečně nepřipálí, a navíc vám značně zjednoduší úklid. Pečení vánočního cukroví je bez této pomůcky velmi namáhavé. Mnoho lidí však nepoužívá pečicí papír správně a ten se jim tak roluje, nebo dokonce připaluje. Proto pro vás máme několik vychytávek.
Jak zkrotit rolující se papír
Určitě to znáte, ustřihnete odpovídající kus pečicího papíru, dáte na plech a on se sroluje zpátky do ruličky. Můžete tomu však předejít, a to hned několika způsoby. Prvním je prosté otočení papíru, většinou se pak již neroluje. Další možností, kterou uvádí web SnadnoBydlet, je pomazání rohů papíru máslem nebo alespoň vodou, čímž papír vlastně k plechu přilepíte a on se rolovat nebude.
Třetí variantou je papír vytvarovat, což se hodí například tehdy, chcete-li upéct buchtu či koláč na plech. Nejprve otočte plech dnem vzhůru a utrhněte papír o něco větší, než je samotný plech. Přiložte papír na dno plechu a pečlivě vytvarujte rohy a boky. Papír sundejte (snažte se zachovat tvar plechu), plech otočte a papír vložte dovnitř. Uvidíte, že se ani nehne.
Jak papírem vyložit kulatou formu
Pokud potřebujete vyložit kulatou dortovou formu, máte v podstatě dvě možnosti, buď si dno obkreslit a pečlivě vystřihnout, nebo použít následující metodu. Utrhněte papír o trošku větší, než je samotná forma, a přehněte jej napůl. Pak přeložte tak, aby vám vznikl trojúhelník. Trojúhelník ještě dvakrát přehněte. Špičku trojúhelníku vložte doprostřed formy a u kraje zastřihněte. Po rozložení byste měli v ruce mít kruh, jehož průměr přesně odpovídá vaší dortové formě. Další trik najdete v následujícím videu:
Aby papír neshořel
Pokud se vám občas stane, že vám papír v troubě chytne a začne hořet, zkuste jej před vložením na plech pomačkat a znovu rozložit. Když vám ale pečicí papír hoří v troubě často, může to značit problém se samotnou troubou a je vhodné ji nechat zkontrolovat.
Další možnosti využití pečicího papíru
Kromě samotného pečení můžete pečicí papír využít i jinak. Pravděpodobně jej používáte například při zažehlování korálků či nažehlovaček. Pečicí papír upotřebíte také při sušení, když chcete mít jistotu, že vám pak půjde výsledný produkt odlepit. Můžete jej využít například k sušení domácích pastilek proti kašli, které jsme vám na JakZdravě před časem doporučovali.
Web iReceptář zmiňuje i možnost použít pečicí papír místo kornoutku na zdobení. Stočený pečicí papír má totiž na rozdíl od mikrotenových sáčků tu výhodu, že nepraskne ve švu. Můžete jej tak snadno využít jak ke zdobení perníčků a cukroví, tak i k plnění a zdobení dortů.