Nedostatek hořčíku může mít neblahé dopady na zdraví, které se projeví různě. Za únavou, depresí či vysokým krevním tlakem může být nízká hladina tohoto minerálu.
Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro správné fungování nervů i svalů, srdečního rytmu, pevnost kostí i metabolismus glukózy, tedy krevního cukru. Není se tedy čemu divit, že když tělu chybí hořčík, může to mít celou řadu různých projevů. Lékařka Megan Soliman, MD vysvětluje, že tyto příznaky můžete pociťovat na těle i na duši a mohou vést ke značnému množství dalších komplikací.
Nedostatek hořčíku způsobuje fyzické i psychické obtíže
Jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, nedostatek hořčíku negativně ovlivňuje psychické i fyzické zdraví. Poměrně známým projevem nedostatku hořčíku jsou svalové křeče, mnoho lidí ale ani netuší, že když tělu chybí hořčík, může se to podepsat i na psychice, nejčastěji ve formě depresí. Lékaři z Australské národní zdravotní poradenské služby HealthDirect dodávají, že nedostatek hořčíku může způsobit též:
- nechutenství
- nevolnost a zvracení
- nespavost
- únavu a slabost
- srdeční arytmii
- vysoký krevní tlak
Pokud tedy u sebe nebo u někoho blízkého zpozorujete výše zmíněné příznaky, konzultujte je s lékařem. Doporučí vám nejvhodnější postup – jakou zvolit stravu či doplňky na zvýšení hladiny hořčíku a její udržení, tak i případné změny životního stylu či léčby stávajících onemocnění.
Někteří lidé potřebují hořčíku více
Jak jsme již na JakZdravě upozorňovali, dlouhodobý nedostatek hořčíku může způsobit i osteoporózu či zmiňované duševní obtíže, jako jsou deprese. Je proto důležité jeho hladinu hlídat. Zvýšenou potřebu hořčíku mají fyzicky velmi aktivní lidé, diabetici a také ti, kteří konzumují hodně bílého pečiva a sladkostí, hodně solí, holdují alkoholu a kofeinovým nápojům nebo jedí hodně masa.
Hořčík můžete doplnit jednak potravinovými doplňky, ale i běžnou stravou. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří dle odborníků z Univerzity v Nebrasce například ořechy a semena, luštěniny (obzvláště fazole a čočka), listová zelenina, celozrnné obiloviny, ryby, ovoce (například avokádo), mléko a jogurty.