Nahraďte nezdravé kvasnice a droždí. Kynuté a vláčné pečivo vykouzlíte pomocí zdravých a účinných alternativ

Pokud doma pečete, pravděpodobně vám nebude droždí úplně cizí. Tento produkt však můžete efektivně nahradit, pokud zrovna není k dispozici.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Domácí chléb, rohlíky, těsto na pizzu a další pečivo si málokdo dokáže představit bez použití kvasnic. Ty však můžete snadno z receptu vynechat a použít jinou přísadu, po níž vám těsto nakyne stejně dobře, jako byste je použili. Je přitom dost možné, že tyto ingredience budete mít doma a nemusíte se pak bát, co uděláte, když v obchodě došly kvasnice. Prohledejte skříňky a poličky a můžete péct dál.

Zkombinujte sody s libovolnou kyselinou

Abyste založili kvásek, není potřeba droždí, pokud se vám podaří najít tyto dvě přísady. Jestli si myslíte, že jedlá soda nedokáže vykvasit, tak máte pravdu. Samotná nic neudělá a v receptu by vám byla úplně k ničemu, abyste ji nastartovali, potřebujete kyselinu. Tou může například podmáslí, mléko s octem či citrónová šťáva. Jakmile najdete tyto dvě ingredience, máte vyhráno a můžete pokračovat v pečení.

iZdroj fotografie: Unsplash

Do receptu dejte stejné množství těchto dvou surovin, jako byste dali droždí. Pro lepší představu, pokud byste do těsta měli dát 50 g kvasnic, použijte namísto toho 25 g jedlé sody a 25 g zvolené kyseliny. Nejspíše se však nedočkáte stejně dokonalého kvásku jako při použití droždí, ale alespoň neuváznete s pečením na mrtvém bodě. Nebudete však muset tak dlouho čekat, těsto nakyne prakticky okamžitě.

Rozbalte prášek do pečiva

Pokud nemáte droždí a nepodaří se vám najít ani jedlou sodu či kyselinu, jíž byste reakci nastartovali, zkuste prášek do pečiva. Jeden pytlík vám však nejspíše nebude stačit a musíte tak sáhnout po větším množství. Správně byste jej měli použít stejnou gramáž, jako používáte droždí. Jestliže tedy dáváte do kvásku 20 g droždí, musíte jej založit z 20 g prášku do pečiva, abyste dosáhli stejného efektu.

iZdroj fotografie: Unsplash

Stejně tak jako v případě jedlé sody, ani zde se nedočkáte tak kvalitního kvásku jako od droždí. Pečení však může pokračovat dál a těsta dočkáte poměrně rychle. Cokoliv, do čeho prášek přidáte, nakyne ještě v ten okamžik, což znamená, že nebudete muset několik hodin čekat, než budete moct s těstem pracovat dále. Stačí přitom jen prášek zalít trochou vody a nechat v teple, abyste se dočkali chemické reakce.

Zdroj: Healthline, The Kitchn

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Zobrazit další články