Co je to revmatoidní artritida, a jaké jsou příčiny vzniku?

Revmatoidní artritida je velmi nepříjemné a bolestivé, zánětlivé onemocnění kloubů. Klouby – synoviální vrstvy, zajišťují tlumení nárazů, a pokud je samotný kloub zasažen artritidou, je tato skutečnost nepříjemná a bolestivá, jak při chůzi, tak později i při jakémkoli pohybu.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

RA je nepříjemné onemocnění zasahující především klouby na rukou, zápěstí a kolena.Vyléčení neexistuje, ale existují způsoby, kterými tomuto onemocnění můžete předcházet či zmírnit její příznaky. 

Co přesně znamená revmatoidní artritida

Když se řekne revmatoidní artritida, mnoho lidí vám odpoví: revma – onemocnění kloubů. Ovšem, takové tvrzení není tak úplně správné. Jedná se tedy o onemocnění imunitního systému, kdy imunita napadne klouby, postupně je poškozuje a způsobuje chronickou a maximálně nepříjemnou bolest. Jestliže vám lékař revmatoidní artritidu diagnostikoval, měli byste ji co nejrychleji patřičným způsobem léčit či spíše udržovat. Taková neléčená artritida může mimokloubně manifestovat a postihovat některé vnitřní orgány. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Příčiny vzniku artritidy

Když se bílé krvinky přestěhují z krve a vstoupí do synovia – tkáň lemující klouby, způsobí zánět a následně se vyvine revmatoidní artritida. Až je kloub postižený zánětem, poznáte to jednoduše. Kloub bude oteklý, začervenalý, teplý, a především vás bude bolet. 

Pokud nemoc není včas rozpoznána a nejsou řešeny její příznaky, zanícená kloubní tkáň poškodí chrupavku a v nejhorším případě vazy i šlachy. 

Stále s jistotou se nedá určit, co přesně RA způsobuje a proč imunitní systém napadá kloubní tkáň. Pokud se ale zeptáte nějakého lékaře, většina z nich vám řekne, že hlavní roli při vývoji hrají geny a jiné faktory z vnějšího prostředí. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Ovšem, existují výzkumy, které naznačují, že lidé s genetickou výbavou leukocytového antigenu, mají o několik procent vyšší riziko vzniku RA. Celek genů leukocytového antigenu je zodpovědný za produkci proteinů, pomáhající imunitnímu systému rozpoznat látky takzvaných cizích útočníků. Dále za rozvoj RA je odpovědné i životní prostředí a špatná životospráva. Ovlivňující faktory jsou:

  • Bakterie
  • Vystavení znečištěnému prostředí – prach a vlákna
  • Přímé i pasivní kouření
  • Hormony žen
  • Obezita
  • Nadměrný a dlouhotrvající stres
  • Potraviny, především průmyslové potraviny

To jsou jedny z nejhlavnějších důvodů, které mohou podpořit vznik RA. Jestliže vám byla diagnostikována revmatoidní artritida, neváhejte a začněte s léčbou ihned. Dbejte i na zdravou stravu a pravidelné a jednoduché cvičení. Vyhněte se kouření. Doporučujeme využít k léčbě i alternativní způsoby, jako jsou relaxační cvičení, jóga a homeopatika. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články