Pro mnohé lidi je toto téma nepříjemné a pohoršující, nejedná se však o nic, co by bylo nepřirozené či nenormální. Řeč je o prdění, které má pro tělo zásadní důležitost.
Ačkoliv je toto téma věčným tabu, je důležité si uvědomit, že prdění je zcela normální a běžnou záležitostí, která nemine nikoho, a to bez výjimky. Není proto potřeba se této věci vyhýbat nebo se za ni dokonce stydět. Kromě toho, že je vylučování plynů touto formou pro tělo naprosto přirozené, je také zdravé a tělu prospěšné.
Kde a jak větry vznikají
I když je prdění často považováno za trapné, nevhodné a nevkusné, jedná se naprosto běžnou a přirozenou věc, a věřte, že to dělá skutečně každý. Prdy totiž patří k vedlejším projevům trávení a plyn je součástí každého rozkladu potravin, ke kterému v trávicím traktu dochází. Potřeba vylučování plynů touto formou se tak nevyhne nikomu.
Plyny v těle vznikají tak, že jsou vylučovány jednotlivými druhy potravin, které se v trávicí soustavě zrovna nacházejí. Při žvýkání či polykán se také do těla dostává vzduch, který se drží ve střevech a musí ven. Část plynů se dokáže vnitřně absorbovat, ale ta druhá část se musí jednoduše uvolnit. Nejčastěji tedy v podobě větrů nebo říhnutí.
Pokud by k takovému uvolňování nedocházelo, plyny by se i nadále hromadily ve střevech, a způsobovaly by tak nepříjemné nadýmání, ale i bolesti břicha a křeče. Je tedy mnohem lepší pustit je „do světa“ a s klidným svědomím žít bez pocitu nafouknutí, plynatosti a bolestí. Kromě toho však mají větry i celou řadu dalších výhod a pro tělo prospěšných vlastností.
Prdění – náznak vyvážené stravy
Jelikož jsou větry plyny, které vznikají rozkladem určitých druhů potravy, můžeme podle nich snadno rozeznat vyváženost naší stravy. Obvykle k vylučování těchto plynů dochází po konzumaci a strávení libových bílkovin, zeleniny (především luštěnin), ovoce a obilovin. Naopak mnohé z druhů sacharidů při svém rozkladu plyny nevytváří.
Pokud tedy prdíte, může to značit, že je vaše strava bohatá na všechny potřebné živiny, a také dostatečně vyvážená. Naopak při absenci vylučování těchto plynů je dobré se pozastavit, a udělat si aspoň základní rozbor toho, co do svého těla přijímáte a v jakém množství. Pokud podle toho zjistíte, že máte málo bílkovin nebo vlákniny obsažené v zelenině, je dobré tuto chybu napravit a dané chybějící složky doplnit.
Snižuje bolesti břicha
Jedním ze základních benefitů prdů je to, že jejich vylučováním snižujeme pocit nadýmání i nepříjemné bolesti břicha. K tomu nejčastěji dochází ve stavu, kdy je ve střevech již velké množství uvolněného plynu a je potřeba se tohoto nadměrného vzduchu zbavit. Proto stačí odhodit stud, a hned vám bude mnohem lépe.
Zlepšuje zdraví tlustého střeva
Nejspíše každý se asi někdy dostal do situace, kdy se žaludeční plyny začaly drát ven v nesprávný moment. Ať už jste byli v práci nebo na oslavě či jiné události plné lidí, nemohli jste si jednoduše dovolit pustit „to“ ven. V takovém případě nezbývalo nic jiného, než poctivě zatáhnout půlky a držet. Občasné zadržování plynů je v pořádku, pokud se však jedná o časté opakování, může docházek k dráždění tlustého střeva, které se tímto oslabuje.
Lepší je tedy najít nějakou možnost a skulinku, kdy si od tohoto problému ulevit, a ulevit také svému namáhanému střevu. Nadměrné zadržování plynu totiž může vést nejen k bolestem, ale také k poškození střeva a ke zvýšenému riziku tvorby hemeroidů, o které skutečně nikdo nestojí.
Může mít alarmující význam
Kromě potravin, které produkují větší množství plynů než jiné, se prdy mohou projevovat i ve chvílích, kdy se vás tělo snaží varovat. Nejčastěji je to v případě alergické reakce, nebo pokud jste snědli něco hodně špatného. V takové situaci si můžete všimnou nadměrné tvorby větrů, nebo také výrazně odlišného a vskutku nepříjemného zápachu.
V takovém případě je proto lepší své tělo chvíli pozorovat, a pokud se vám něco nezdá, navštívit lékaře. Nemusíte se před ním stydět, on je na takové situace zvyklý, a také se určitě někdy setkal s podobným problémem, ať už u sebe nebo u svého pacienta.