Ke stárnutí neodmyslitelně patří také různá omezení. Mezi ně patří i úprava stravy. Existují potraviny, kterým je lepší se od určitého věku vyhýbat.
Právě ženy jsou typické svojí starostlivostí o krásu. K vyššímu věku patří horší spalování, a to má za následek přibírání na váze. Je proto dobré se některým potravinám vyhýbat. Podívejme se na ty, které může naše tělo hůře zpracovávat a proč. Nejčastěji se jedná o potraviny, které obsahují nejen velké množství cukrů, ale také tuků nebo například sodíku. Mnohem lepší je nahradit je zeleninou nebo si pravidelně dopřát smoothie.
Ve vyšším věku je lepší omezit konzumaci kávy
Jednou z potravin, která by se v našem jídelníčku již neměla vyskytovat tak často jako dříve, je káva. Její nadměrné množství totiž může přispívat k nervozitě, ale také výrazným způsobem narušovat spánek. A právě to následně ovlivní i spalování potřebných kalorií. Vlivem vyššího věku se také mění hormonální rozpoložení ženy, a tím i její citlivost na kofein. S kávou je spojena i další potravina, kterou bychom měly z jídelníčku vynechat.
Tím je bezesporu smetana v prášku. Ta totiž obsahuje nejen nezdravé přísady, ale také velké množství cukru. Negativní dopad má nejen na naše srdce, ale také na kůži, oči nebo dýchací cesty. Nejlepší možností, po které můžeme sáhnout, je mléko, které je vyrobeno z oříšků nebo mandlí. Překvapením asi nebude, že bychom se měly vyhýbat syceným a slazeným nápojům. Nejen, že ovlivňují naši postavu, ale také výrazně přispívají ke vzniku dny.
Zrádné mohou být i nízkotučné produkty
I když se to tak na první pohled nemusí zdát, nízkotučné produkty jsou jedny z těch nejhorších. Právě proto, že neobsahují cukr, je v nich velké množství přidaných cukrů, které se snaží sladkou chuť nahradit. A právě jogurt je z uměle zpracovaných produktů nejhorší. Je to způsobeno hlavně tím, že obsahuje laktózu, která již sama o sobě sladká je. Další přidaný cukr z ní proto dělá přímo kalorickou bombu. Omezit bychom měly ale i konzumaci másla, protože právě to přispívá ke vzniku srdečních chorob.
Z pravidelného jídelníčku je ve vyšším věku potřeba vyřadit také bílé pečivo. Jelikož jsou zrna na jejich výrobu speciálně ošetřená, aby získala potřebnou barvu, jsou velmi glykemicky bohatá a jejich konzumace zvyšuje hladinu cukru v krvi. Jejich nadměrnou konzumací podporujeme obezitu, a následný vznik cukrovky. Stejně tak bychom měly z jídelníčku vynechat i světlé těstoviny.