S potravinami dlouhověkosti se dožijete 100 let bez námahy. Disponují protizánětlivými účinky a dokáží snížit riziko předčasné smrti

Pokud doufáte, že se ve zdraví dožijete vysokého věku, možná byste si měli osvojit protizánětlivou dietu. Podívejte se, na jakém principu funguje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nový výzkum naznačuje, že strava, která zahrnuje potraviny, jako je ovoce a zelenina, a vyhýbá se zpracovaným potravinám, je spojena s nižším rizikem úmrtí. Studie se zúčastnilo 68 273 švédských mužů a žen ve věku 45 až 83 let, jejichž život byl sledován po dobu šestnácti let. Ti, kteří se drželi převážně protizánětlivé stravy, měli o 18 % nižší riziko úmrtí ze všech příčin, o 13 % nižší riziko úmrtí na rakovinu a o 20 % nižší riziko úmrtí na srdeční choroby než ti, kteří jedli „normálně“. 

Co je to protizánětlivá strava? 

Ali Websterová, zástupce ředitele pro komunikaci v oblasti výživy, popisuje tento druh stravy jako takovou, která se zaměřuje především na potraviny s vysokým obsahem živin a antioxidantů. Ty jsou totiž spojeny se snižováním různých zánětů v našem těle. „Jejími klíčovými hráči jsou potraviny jako ovoce, zelenina, luštěniny, zdravé tuky – například ty, které pocházejí z olivového oleje a avokáda – ryby, ořechy a hořká čokoláda,“ uvedla Websterová s tím, že se při této stravě doporučuje také v rozumné míře konzumovat červené víno. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud si říkáte, že to zní podobně jako populární středomořská strava, máte pravdu. Websterová vysvětlila, že protizánětlivá dieta je v podstatě jen „módní termín“ pro tento typ jídelníčku, který obsahuje takzvané protizánětlivé potraviny. Dodala, že ideální součástí této diety je prostě cokoli, co je „výživově bohaté“ a disponuje „velkým množstvím vitamínů a minerálů z přírodních zdrojů“. Protizánětlivá dieta však není jen o tom, co jíte, ale i o tom, co nejíte. Odbornice zdůraznila, že je třeba vyhnout se potravinám s vysokým obsahem soli, nasycených tuků a rafinovaných sacharidů.

Prevence před rakovinou, cukrovkou a chronickými nemocemi

Websterová také uvedla, že pokud se tyto nezdravé potraviny konzumují v nadbytku, jsou spojeny s větším množstvím zánětů. Ty pak dokážou způsobovat všechny druhy chronických onemocnění, a představují také větší riziko vzniku rakoviny a cukrovky„Existují určité výzkumy, které potvrzují, že konzumace doporučeného množství potravin, může snížit riziko chronických onemocnění. Jedná se například o kardiovaskulární onemocnění, cukrovku 2. typu a některé typy rakoviny,“ vysvětlila odbornice.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Proč jsou však tyto potraviny ze své podstaty tak zdravé? „V první řadě jsou to antioxidanty. Omega-3 nasycené mastné kyseliny jsou antioxidační a protizánětlivé. Je ale mnohem lepší, když je konzumujete v přirozené podobě než jako doplňky stravy. Ovoce a zelenina jsou také plné antioxidantů a protizánětlivých látek. Naši předkové jedli především rostlinnou stravu, která byla zcela nezpracovaná, a to je to, co bychom měli jíst i my, aby naše zdraví bylo dobré a vydrželo,“ dodala Websterová

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Zobrazit další články