Přesvědčivé důvody, proč nahradit obyčejné máslo zdravými alternativami. Vyhněte se tichému zabijákovi obloukem

Možná trpíte alergií na mléko nebo intolerancí laktózy, nebo pouze přemýšlíte, jak živočišné máslo vyměnit za něco jiného. Poradíme vám, co lze použít místo něj.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Máslo je oblíbenou přísadou k pečivu, ale i do pečiva. Používá se při pečení koláčů, dezertů a jiných laskomin. Ovšem někteří lidé se mu vyhýbají. Ať už máslo nejíte z důvodu alergie nebo zdraví, lze jej vyměnit za něco, co bude chutnat stejně skvěle jako máslo samotné. Prozkoumejte několik našich nápadů a návrhu na alternativu tohoto kravského produktu. 

Proč je do pečení nejvhodnější máslo

Pokud použijete máslo do dezertů, ale i jednoduchých moučníků, získáte jemnou a vláčnou konzistenci lahodné chuti. Celek se tak stane nadýchanějším, křehčím a chuťově výraznějším. Bez správného kypřidla a másla může být výsledek suchý a s méně výraznou chutí. Pokud netrpíte alergií a vaše tělo zvládá strávit máslo, doporučujeme ho nezaměňovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud je tomu naopak nebo chcete mít těsto méně kalorické, je možné máslo zaměnit za něco stejně dobrého. I s alternativou bude váš moučník nebo sušenky chutnat skvostně a lahodně. Jen musíte zvolit ten správný produkt. Dávejte si pozor na rostlinné margaríny, které jsou plné rafinovaného řepkového nebo palmového oleje. Vybírejte s rozmyslem.

Nejdříve začneme nejznámějším Ghí a kokosovým tukem

Ghí se získá z přepuštěného tradičního kravského mléka. Má jemnou a lahodnou chuť s ořechovým podtónem. Prakticky neobsahuje žádný kaisen ani laktózu, proto bude ideální pro lidi trpící alergií na mléko a nesnášenlivostí laktózy. Ghí můžete využít do sušenek, bábovek i koláčů. Nezapomínejte, že tato alternativa je více mokrá, tudíž bude třeba upravit množství mouky a ostatních tekutin. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kokosový olej je nejlepší pro studenou přípravu, ale dá se použít i pro pečení. Vybírejte pouze za studena lisovaný kokosový olej, jinak své peníze vyhodíte za rafinovaný tuk, který pro tělo nebude přínosem. Kvalitní olej poznáte podle dokonalé vůně a chuti. Také je bez jakýchkoliv přidaných směsí v oleji – potřebné informace si přečtete na obalu. 

Lze použít i kvalitní olivový olej

Ve většině receptů je možné máslo nahradit olivovým olejem v poměru 3:4. Opět ale záleží na složení surovin. Jestliže vybraný recept vyžaduje 1 šálek másla, tedy 225 gramů, je možné ho nahradit 180 mililitry olivového oleje. Ovšem je třeba myslet na to, že tam, kam patří máslo, například linecké těsto, olivový olej opravdu nebude možné použít. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Také olivový olej není moc dobré použít do polev nebo do krémů. Konzistence by byla tekutá a chuť by nebyla dobrá. Olivová chuť bude vhodná spíše do piškotového těsta, do bábovek a do ostatních hrnkových litých buchet. Stejně jako u kokosového, bude i u tohoto oleje potřeba vybírat s rozmyslem. Nejlépe uděláte, pokud koupíte za studena lisovaný a panenský. Většinou je o něco dražší a prodává se ve skle. 

Další náhrady, které zachutnají

Níže zmíněné alternativy mají vyšší podíl vody, což zajistí lepší vláčnost pečiva, ale také změnu chuti, a jsou tedy vhodné spíše do zdravějších verzí receptů. Například do vločkového crumble, do sušenek a podobně. Ideální pro vločkové dezerty je jablečné pyré, které dezert zvláční a nebude potřeba přidávat cukr. Další možnou alternativou je avokádo. Poskytuje velké množství živin a zdravých tuků. Může být použito i pro krémy, náplně a polevy.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Do sušenek pro děti doporučujeme místo cukru použít rozmačkané banány, zajistí bohatou sladkou chuť a celek bude zdravější. Také je možné použít tučný řecký jogurt. Pečivo s ním bude vláčnější a křehčí. Také stoprocentní ořechová másla jsou skvělou volbou. Například arašídové, které je levnější a chuťově skvělé. Je třeba mít ale na paměti, že je více kalorické.

Zdroj: Heathline

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Zobrazit další články