Připravte si tento nápoj plný antioxidantů a léčivých, tělu prospěšných látek. Posilte svou imunitu, a vyhněte se tak nejen chřipkám, ale také Covidu.
Vyzkoušejte recept na nápoj, který posílí vaši imunitu a ochrání vás před rýmou a chřipkami. Hlavně v dnešní době je potřeba mít silnou obranyschopnost, aby se naše tělo zvládlo uchránit i před koronavirem. Kadha je tradiční ajurvédský odvar s nahořklou chutí vyráběný z nejrůznějšího koření a bylinek. Ve správném množství mohou být tyto přísady pro náš organismus velice přínosné.
Tajemství zázračného bylinkového nápoje kadhy
Kadha je, jak už bylo řečeno, odvar z různých bylinek a koření. V tomto receptu najdete dvě hlavní ingredience, a to je tulsi a haldi, česky prostě bazalka s kurkumou. Bazalka je hojně používaná jako koření přidávané do mnoha jídel. Tato rostlina je plná antioxidantů, tudíž dokáže skvěle bojovat s nebezpečným negativním účinkem volných radikálů. Ty jsou velmi nebezpečné, protože mohou poškodit buňky v našem těle a zapříčinit vznik určitých nemocí.
Haldi, neboli kurkuma, je také koření často přidávané do jídel, které má léčivé vlastnosti. Aktivní látka je zde kurkumin se silnými protizánětlivými účinky. Dokáže pomoci s utlumením bolesti v krku či uvolnit ucpaný nos při chřipce. Nápoj z těchto dvou rostlin předchází rýmě a kašli, ale také je účinně a rychle léčí. V kombinaci se zázvorovým čajem vás kadha uzdraví co by dup.
Zdravotní přínosy pití kadhy
Tento zázračný nápoj dokáže tělo perfektně detoxikovat a zbaví vás všech škodlivých látek. Je také schopný držet na uzdě hladinu cukru, takže je velmi vhodný i pro diabetiky. Pití tradiční kadhy může mít spousty pozitivních účinků na vaše tělo. Tím hlavním ale zůstává, že se posílí vaše imunita, a tím budete lépe chráněni před nachlazením, rýmou, chřipkou nebo virózou. A tím pádem i před Covid – 19.
Pomoci může také v případě, že máte zažívací problémy. Konkrétně pokud máte zácpu, tak váš trávící systém zvládne opět uvolnit, aby byl zase průchodný. Tento nápoj má mnoho dalších pozitiv, ovšem abyste plně využili jeho potenciál, je třeba ho pít opravdu pravidelně. Doporučuje se ho konzumovat dvakrát až třikrát denně. Jeho efekt pak nastoupí téměř ihned.
Ingredience pro přípravu Tulsi-haldi kadhy
- Půl lžičky kurkumy
- 8-12 listů bazalky
- 3-4 hřebíčky
- 1 kůru skořice
- 2-3 lžíce medu
- Sklenice vody
Postup pro zhotovení nápoje na imunitu
Postup přípravy kadhy je velice snadný a zvládne ho úplně kdokoli. Začnete tím, že si vezmete pánev, do které nalijete sklenici vody. Dále přidáte kurkumu, lístky bazalky, hřebíček, a nakonec i skořici. Směs pak vaříte zhruba 15 minut, voda by měla středně probublávat. Pak odvar scedíte a necháte trochu vychladnout. Jakmile bude mít teplotu vhodnou k pití, můžete začít s konzumací. Pro lepší chuť lze přidat třeba med.