Nová studie, která se věnovala především zdravotním účinkům vitamínu K na lidské srdce, přišla s velmi zajímavými a neočekávanými výsledky.
Když si představíte potraviny, které představují zdraví pro vaše srdce, vybaví se vám zelenina bohatá na vitamin K? Pravděpodobně asi ne. Nový výzkum provedený na Edith Cowan University (ECU) však naznačuje, že konzumace potravin bohatých právě na tento vitamin může snížit riziko některých druhů onemocnění srdce a cév, které způsobuje ateroskleróza (Stav, který popisuje hromadění plaku ve stěnách tepen), a to až o 34 procent.
Vitamin K dokáže snižovat riziko hospitalizace z důvodu srdečního onemocnění
Pokud si potřebujete osvěžit informace, mezi potraviny bohaté na vitamin K patří především zelená listová zelenina, jako je kapusta, švýcarský mangold, špenát a tuřín. Do seznamu však patří také například:
- brokolice
- růžičková kapusta
- květák
- zelí
- Vejce
- Ryby
- Maso
Po prozkoumání údajů více než 50 000 lidí, kteří se po dobu 23 let účastnili studie o výživě, přišli vědci na velmi zajímavé informace o tom, jaký vliv mají potraviny s vysokým obsahem vitaminu K na snížení rizika aterosklerózy. Osoby s jeho vyšším příjmem měly totiž o 21 % nižší pravděpodobnost hospitalizace z důvodu srdečního onemocněnízpůsobeného aterosklerózou než ti, kteří jej nekonzumovali vůbec. Vitamin K tak podle všeho snižuje riziko všech typů onemocnění srdce a cév, a to zejména onemocnění periferních tepen.
Je sice zapotřebí dalších studií, ale…
I když je sice zapotřebí dalšího výzkumu, autor výzkumu Dr. Nicola Bondonno dodává, že údaje z jeho studie dostatečně naznačují, že pravidelná konzumace potravin bohatých na vitamin K může chránit tepny před přílišným hromaděním vápníku. „Neustále přibývá důkazů, že příjem vitaminu K nad rámec současných doporučení může poskytnout ochranu před rozvojem různých onemocnění, jako je například ateroskleróza (kornatění tepen),“ vysvětluje Bondonno.
Pokud již užíváte některé léky na srdeční onemocnění, nezapomeňte se samozřejmě o příjmu vitaminu K poradit se svým lékařem. Jeho kombinace s jinými podpůrnými látkami by totiž opravdu přínosná být nemusela. Vždy je tak nejlepší si před tím, než začnete užívat novou „věc“ ve formě tabletek či prášku, pořádně skutečnost o jeho přínosech prostudovat a zjistit, zda vám nijak neuškodí.