Naklíčený česnek nevyhazujte, obsahuje tělu prospěšné vitamíny. Snižuje riziko závažných onemocnění i zlepšuje pleť

Všichni známe česnek, vždyť se jedná o velmi zdravou zeleninu, která navíc obsahuje alicin působící tu správnou česnekovou chuť a zápach. Co když nám ale česnek vyklíčí?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Lidé česnek buď milují nebo nesnáší. Nechvalně se proslavil kvůli nepříznivému zápachu, který se line z úst ještě několik hodin po pozření. Také se mnoho lidí domnívá, že jakmile česnek vyklíčí, musí okamžitě letět do koše, protože již není k jídlu. Jenže jak je tomu doopravdy? Opravdu česnek musíme vyhodit? Zjistěte, jak to tedy je.

Nebezpečí nebo pochoutka 

Abychom vás rovnou postavili před pravdu – česnek je stejně bezpečný vyklíčený jako ten nevyklíčený. Dokonce jeho výhonky jsou dokonalé v zeleninovém salátu. Jistě máte pravdu, že některé vyklíčené ovoce a zelenina jsou toxické, ale u česneku se toho bát nemusíte. Zde nenastává změna chemického složení. A jako poslední výhoda je fakt, že tolik nedráždí žaludek, jako samotné stroužky česneku. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výhonky posilují imunitní systém

Zelené výhonky česneku, zvláště takového, který klíčí například již pět dní, má ve srovnání s čerstvým česnekem vyšší obsah antioxidantů. A právě tyto sloučeniny společně s vitamíny a dalšími látkami, dokáží chránit a podporovat náš imunitní systém. Výhonky si můžete dopřát například v polévce, v salátu nebo na celozrnném chlebu a máslem. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zlepší se kvalita pokožky

Antioxidanty uložené ve výhoncích ničí volné radikály v těle. Likvidují také škodlivé molekuly, které jsou schopné zničit buňky. A jak jistě víte, volné radikály jsou příčinou dřívějšího stárnutí pokožky. Pokud tělu dodáváte těchto sloučenin dostatek a pravidelně, můžete zabránit například předčasným vráskám. Navíc výhonky obsahují vitamín C, který podporuje tvorbu kolagenu v těle. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Snižuje riziko trombózy

Výhonky česneku obsahují dvě životodárné sloučeniny. Obě působí proti závažnému stavu. První sloučeninou je ajoene, což je síra obsažená v česneku. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Další sloučeninou jsou nitrity. I když je to k neuvěření, jedná se o sloučeninu pomáhající při dilataci tepen, což způsobuje snadnější průtok krve a zabraňuje riziku vzniku mrtvice. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Snižuje riziko vzniku rakoviny

Další výhodou fytochemikálií, které jsou obsažené v česneku, je zpomalení aktivity karcinogenů po celém těle. Jistě víte, že karcinogeny jsou hlavními spouštěči rakoviny. Výhonky česneku dokonce dokáží blokovat i šíření zhoubných buněk. A nejlepší na nich je, že je můžete pěstovat celou zimu. Stačí česnek umístit do písku nebo na vatu a počkat, až vám zelenina vyklíčí. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zdroj: IndiaTimes, National Library of Medicine, The Health Site

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články