Lněná semínka jsou již po staletí ceněna pro své zdraví prospěšné vlastnosti. Podívejte se, s čím vším vám dokáží pomoci.
Už Karel Veliký nařídil svým poddaným, aby pro své zdraví jedli lněná semínka. Není tedy čemu se divit, když zjistíte, že jejich odborný název „Linum usitatissimum“ ve skutečnosti znamená „nejužitečnější“. Je také fakt, že se lněná semínka v současné době stávají superpotravinou a to zejména proto, že se objevuje stále více vědeckých výzkumů, které poukazují na jejich zdraví prospěšné účinky. Podívejte se tak na ty nejlepší z nich a zvažte, zda není čas upravit si svůj jídelníček, doporučuje Verena Tan, RD, PhD.
Lněná semínka jsou plná živin
Lněná semínka se pěstují od počátku civilizace a jsou proto označována za jednou z nejstarších plodin. Existují dva druhy, hnědé a zlaté – oba jsou však stejně výživné. Typická velikost porce mletých lněných semínek je 1 polévková lžíce (7 gramů). Již takové množství však poskytuje pro člověka dostatek bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin (jsou to především omega-3, díky kterým jsou lněná semínka tak zdravá). Navíc jsou bohatým zdrojem některých vitaminů a minerálních látek.
Lněná semínka mají vysoký obsah omega-3 tuků
Pokud jste vegetariáni nebo nemáte v oblibě ryby, mohou být pro vás lněná semínka nejlepším zdrojem omega-3 tuků. Obsahují totiž kyseliny alfa-linolenové (ALA), mastné kyseliny (převážně rostlinného původu), které je potřeba získávat z potravin, protože je naše tělo nevyrábí. Studie na zvířatech prokázaly, že ALA obsažená ve lněných semínkách zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách srdce, snižuje zánět v tepnách a omezuje růst nádorů
Lněná semínka mohou snižovat riziko rakoviny
Lignany jsou rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační a estrogenní vlastnosti přispívající ke snížení rizika rakoviny. Zajímavé však je, že lněná semínka jich obsahují až 800krát více, než jiné rostlinné potraviny. V laboratorních studiích a studiích na zvířatech se tak ukázalo, že lněná semínka mají potenciál předcházet rakovině tlustého střeva a kůže. K potvrzení této skutečnosti je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Lněná semínka jsou bohatá na vlákninu
Pouhá jedna polévková lžíce lněných semínek obsahuje 3 gramy vlákniny, což je 8-12 procent denní doporučené dávky pro člověka. Tato potravina navíc obsahuje dva druhy vlákniny – rozpustnou (20-40 %) a nerozpustnou (60-80 %). Toto duo se fermentuje bakteriemi v tlustém střevě, čímž zvětšuje objem stolice a vede k pravidelnějšímu vyprazdňování. Rozpustná vláknina také zvyšuje konzistenci střevního obsahu a zpomaluje rychlost trávení. To prokazatelně pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat hladinu cholesterolu.
Lněná semínka zlepšují hladinu cholesterolu v krvi
Dalším zdravotním přínosem lněných semínek je jejich schopnost snižovat hladinu cholesterolu. V jedné studii na lidech s jeho vysokou hladinou totiž konzumace tří polévkových lžic (30 gramů) lněného prášku denně po dobu tří měsíců snížila celkový špatný cholesterol o 17 procent.
Tyto účinky byly zřejmě způsobeny vlákninou obsaženou ve lněných semínkách, protože se váže na žlučové soli a následně pomáhá z těla vylučovat špatné látky. Krom toho dokáže tato potravina také snižovat vysoký krevní tlak.
Konzumujete pravidelně lněná semínka?