1 okurka denně zatočí s přebytečnými kily a sníží riziko rakoviny. Při správné konzumaci se do 1 týdne dostaví blahodárné účinky

Konzumace okurky má skvělý vliv na lidské tělo. Nejedná se ale jen o jeho hydrataci, jde třeba také o snížení hladiny krevního cukru a mnoho dalšího.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Salátové okurky byly už ve starověku oblíbeným pokrmem a upotřebení pro ní našla i medicína. V teplé Indii se totiž jedná o přirozený zdroj hydratace a dokáže tělo příjemně ochladit. Okurka má ale na naše tělo blahodárný vliv.

Zatočte s přebytečnými kily a snižte riziko rakoviny

Konzumací okurky se můžete rychleji nasytit, vaše tělo bude hydratované a vy se tak vyvarujete nadměrného přejídání. Okurka je navíc nízkokalorická, takže její konzumací v dietě můžete dosáhnout lepších výsledků. Okurky obsahují látku flavonoid, který budí velký zájem mezi vědci zkoumajícími rakovinu. Jeho konzumace má totiž vliv na snížení rizika onemocnění některými tipy rakoviny.

iZdroj fotografie: Pexels

Blahodárný vliv okurky na vlasy a pokožku

Konzumací okurky tělo dostane více kýžené hydratace, což má blahodárný vliv na vzhled vaší pokožky. Ta bude vypadat šťavnatě a leskle. Látky obsažené v okurce taky mají prospěšný vliv na zdraví pokožky, působí protizánětlivě a bojují se stárnutím kůže. Příkladem těchto prospěšných látek může být například vitamín C, riboflavin, zinek, vitamín B, niacin nebo kyselina kávová.

iZdroj fotografie: Pexels

Vitamín B má také skvělý vliv na pokožku hlavy a růst vlasů. Biotin riboflavin, niacin a vitamíny B5, B6 a C dále také zabraňují předčasnému vypadávání vlasů, šedivění a podporují jejich růst. Zařaďte tedy okurku do svého jídelníčku a uvidíte, že její účinky pocítíte také na svých vlasech.

Snížení cholesterolu, regulace krevního cukru a kosti

Okurky díky jejich obsahu vitamínu K pomáhají při vstřebávání vápníku a mají vliv také na pevnost kostí a snížení rizika zlomenin. Vědci také potvrzují, že její pravidelnou konzumací si můžete úspěšně snížit hladinu krevního cukru. Okurky dále obsahují draslík, hořčík a vitamín K, totiž látky prospěšné pro kardiovaskulární systém. Vitamín K je velmi důležitý při srážení krve a vstřebávání vápníku. Pravidelná konzumace okurky má také příznivý vliv na snižování špatného cholesterolu.

iZdroj fotografie: Pexels

Zbavíte se toxinů a vaše hormony budou v rovnováze

Okurka obsahuje fosfor, který hraje důležitou roli pro hormonální rovnováhu ve vašem těle. Tato látka skvěle pracuje s endokrynními žlázami při vylučování hormonů. Okurka také pomůže vyplavit toxiny z vašich jater, střev a ledvin. Dále obsahuje také molybden a fluor, takže dokáže pomoci v boji proti zubnímu kazu. Obsah vápníku v okurkách navíc posiluje zubní sklovinu.

iZdroj fotografie: Pexels

Látka Fisetin, která je obsažena v okurkách má příznivý vliv také na zdraví mozku, a díky pravidelné konzumaci budete lépe chráněni proti neurologickým onemocněním a riziko můžete úspěšně snížit. Vláknina a voda obsažená v okurce také pomáhají při trávení a vitamíny pomáhají podpořit celkové zdraví trávicího cyklu.

Jak okurku do jídelníčku zařadit

To, že má okurka blahodárné účinky na naše tělo už víme. Jak ji ale zařadit do svého každodenního jídelníčku? Okurky můžete přidávat do salátů, rizot, jíst nakrájenou jako přílohu třeba ke snídani nebo obědu. Velmi oblíbený je jednoduchý salát z nastrouhané okurky. Kreativitě se meze nekladou, každý si tak může najít svůj způsob, jak okurku do jídelníčku zařadit.

Jak okurku zařazujete do jídelníčku vy? Máte nějaké osvědčené tipy a triky?

Zdroj: BrightSide

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články