Babský recept na jeřabinovou tinkturu zbaví vaše játra škodlivin, virů a bakterií za pár dní. Detoxikuje lépe než jakýkoli půst

Přestože můžete jeřabiny najít téměř v každém regionu České republiky, mnoho lidí neví, že tyto bobule disponují úžasnými zdravotními benefity.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud jde o jeřabiny, mnoho z nás si jistě vybaví stromy plné malinkatých červených bobulí, které se začínají objevovat právě na podzim, kdy je jejich sezóna v plném proudu. Můžeme je najít téměř v každém regionu České republiky, a to především na vesnicích nebo v menších městech. Vzhledem k jejich zdravotním benefitům je však podle Anne T. Hukkanen dobré mít o těchto plodech co největší přehled, se kterým se nyní můžete seznámit níže. Navíc také můžete vyzkoušet jeřabinovou tinkturu, která účinně detoxikuje játra. 

Co byste měli vědět o jeřabinách

Tou nejdůležitější informací, která se týká jeřabin, je především fakt, že byste je neměly nikdy jíst syrové – obsahují totiž kyselinu parasorbovou, která je silně jedovatá. To ovšem neznamená, že se tyto drobné bobule nedají konzumovat vůbec, stačí je pouze zmrazit nebo ponořit do vroucí vody a jejich jedovaté vlastnosti spolu s hořkostí velmi účinně odstraníte. Jeřabiny jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů a přestože to mnoho lidí neví, disponují řadou zdravotních benefitů. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Protirakovinné účinky 

Jeřabiny disponují vysokým množstvím antioxidantů, které je činí účinným lékem proti různým chronickým onemocněním, a to včetně rakoviny. Podle vědců z Indie tyto bobule díky obsahu kvercetinu a kyseliny sorbové v našem těle zabraňují škodlivým účinkům volných radikálů, nebezpečným vedlejším produktům buněčného metabolismu, které mohou způsobit, že zdravé buňky zmutují v buňky rakovinné. 

Posilují imunitu

Jeřabiny obsahují hojné množství kyseliny sorbové, která je velmi důležitým prvkem pro lidské zdraví. Dokáže totiž stimulovat tvorbu bílých krvinek a působí také jako antioxidant, která posiluje naší imunitu. Kromě toho jsou tyto bobule plné vitamínu C, který je nezbytný pro řadu tělesných procesů jako je například tvorba kolagenu. Ten posiluje svalovou tkáň a pomáhá budovat a léčit poškozené cévy. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Napomáhají trávení

Vláknina, kterou jeřabiny taktéž obsahují, přispívá našemu tělu tím, že zvětšuje objem stolice a optimalizuje činnost trávicího systému. Někteří lékaři navíc předpokládají, že organické sloučeniny těchto bobulí zlepšují nežádoucí příznaky průjmu. Přesný mechanismus tohoto účinku je však zatím nejasný, a proto je zapotřebí dalších výzkumů. 

Zlepšení funkce dýchacího systému

Šťáva z jeřabin se v tradiční medicíně již po dlouhá desetiletí používá ke zmírnění zánětů dýchacích cest, útlumu bolesti v krku a zmírnění astmatu. Příčinou jsou opět antioxidační sloučeniny, které disponují protizánětlivými účinky, a vitamín C, který je známý tím, že zmírňuje příznaky astmatu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Antibakteriální účinky

Kyselina sorbová, kterou jeřabiny obsahují v hojném množství, snižuje nežádoucí účinky mikrobiálních a bakteriálních činitelů na kůži a v těle. Není také žádným tajemstvím, že se výtažky z jeřabin díky těmto vlastnostem používají v některých kosmetických přípravcích.

Léčivá jeřabinová tinktura, která účinně detoxikuje játra

Pokud máte k dispozici jeřabiny a chcete je využít efektivně, můžete si z nich vytvořit léčivou tinkturu. Jedná se ovšem o nápoj s obsahem alkoholu až 70 %, takže by jej neměli v žádném případě pít těhotné ženy, děti nebo lidé, alkohol pít nemohou. Doporučená denní dávka této tinktury je 25 g denně, menší množství nemusí být účinné a větší může být naopak kvůli vysokému obsahu alkoholu nebezpečné. Pokud však dávkování dodržíte, podpoříte tím nejen činnost trávicího systému, ale také stav vašich jater. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 kilogram jeřabin
  • Půl litru lihu
  • Půl litru vodky
  • Sklenici cukru
  • 1,5 sklenice vody
iZdroj fotografie: Pexels

Postup pro přípravu

  • Jeřabiny dejte na 24 hodin do mrazáku, poté je zbavte stopek, odměřte kilogram a vložte je na několik minut do vroucí vody.
  • Následně jeřabiny osušte, vložte je do sklenice, zalijte vodkou a lihem a nechte je pět týdnů na tmavém místě.
  • Po pěti týdnech likér slijte (pečlivě jej uchovejte) a jeřabiny nechte ve sklenici.
  • Svařte vodu s cukrem (cukr by se měl zcela rozpustit) a výslednou směsí jeřabiny přelijte. Poté je potřeba nechat je opět dva týdny odležet na tmavém místě. 
  • Sladkou tekutinu z jeřabin slijte a smíchejte ji s dříve slitým alkoholem. Připravenou tinkturu opět nechte odležet na tmavém místě, nyní ovšem po době tří měsíců. 
  • A máte hotovo! 

Jeřabinová tinktura vyžaduje opravdu velkou trpělivost, ovšem výsledek opravdu stojí za to. Účinky, kterými tento nápoj disponuje totiž nenahradí žádné chemické léčivo, ani jiná zdraví prospěšná potravina.

Jak si jeřabiny připravujete vy? 

Zdroj: Organicfacts

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Robin Dostál

Zobrazit další články