Požehnané účinky hřebíčku znaly už naše babičky. Správné množství si hravě poradí s bolestí zubů a zlepší funkci jater i slinivky

Koření má za úkol zlepšovat chuť pokrmů. Vedle toho ale některé disponuje i léčivými účinky. Mezi ně patří například hřebíček. Jeho léčebná síla vás možná udiví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Bez koření by chuť jídel byla jednotvárná. Právě ono dodává stravě jedinečnost, díky které máme některé pokrmy tak rádi. Co by to bylo za topinku bez česneku nebo guláš bez papriky. Vedle toho, že koření dodává jídlu typickou příchuť, má i schopnost léčit. Platí to také o hřebíčku, který se v kuchyni používá už od dob starověku. Podle odbornice Atli Arnarson BSc, PhD obsahuje hřebíček řadu důležitých živin, jež pomáhají trávit a jsou účinné i proti některým nemocem.

Mineralizace kostí

Jako koření se hřebíček (Eugenia aromaticum) používal už ve staré Číně, první záznamy jsou ze 3. století před n. l. Ve středověku byl důležitým obchodním artiklem. Do Evropy ho přivážely zejména obchodníci z Blízkého východu a jeho výhody oceňujeme i v současné době. Hřebíček lze používat samostatně do sladkých i slaných jídel, najdeme ho ale i ve směsích koření, jako je kari a garam masala. Kromě vlákniny hřebíček obsahuje i sacharidy, mangan a vitamín K, které jsou důležité v procesu mineralizace kostí.

iZdroj fotografie: Unsplash
Bolest zubů je nepříjemná. Pomoci může hřebíček.

Eugenol jako lokální anestetikum

Výraznou a typickou vůni hřebíčku dodává organická sloučenina zvaná eugenol, který se používá při výrobě parfémů a v medicíně jako lokální antiseptikum a anestetikum. Je součástí zubních výplní. Některé vědecké studie poukazují na schopnost eugenolu zastavit rakovinné bujení v jícnu nebo děložním čípku u laboratorních zvířat. Tyto pokusy jsou i nadále předmětem dalšího zkoumání. Jako anestetikum se hřebíček v domácích podmínkách používá hlavně při bolestech zubů. Doporučuje se několik hřebíčků rozžvýkat, případně pomlít a přikládat na bolavý zub.

Lepší funkce jater i snížení hladiny cukru v krvi

Pro zdravou hladinu glukózy v krvi je třeba inzulín. Hřebíček napomáhá ke zlepšení funkce buněk, které inzulín produkují, čímž se sekrece tohoto hormonu zvyšuje. V kombinaci s vyváženou stravou tak toto koření může přispívat k léčbě cukrovky. Vedle pozitivních účinků na slinivku hřebíček podporuje i lepší funkci jater, a to díky obsahu antioxidantů. Zde je třeba ale mít na zřeteli to, že ve vyšších dávkách hřebíček játra naopak poškozuje.

Znáte jinou domácí pomůcku například pro zmírnění bolesti zubů?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články