Můžete si myslet, že o čekance jste ještě nikdy neslyšeli. Ale pokud pijete nápoj, který je podobný kávě, ale neobsahuje kofein, tak ji užíváte, ani o tom nevíte.
Někteří lidé si raději uvaří odvar z nějaké byliny, než aby navštívili lékaře. Jenže někdy je návštěva nemocnice zkrátka nutná. Ale to neznamená, že jsou bylinky špatné nebo že nic nevyléčí, jen je třeba tyhle dvě varianty jednoduše zkombinovat. Používejte si bylinky jak chcete, ale pokud už opravdu půjde do tuhého, nechte se raději vyšetřit odborníkem. Doktorka Kathy W. Warwick, RD, CDE doporučuje čekanku obecnou.
Zlepšuje trávení a zdraví srdce
Čekanka má opravdu velký vliv na trávení, protože obsahuje velké množství inulinu, což je silné prebiotikum. Je velice užitečný v boji s řadou trávicích a střevních problémů, jako je například špatné trávení nebo pálení žáhy. Inulin ale není dobrý jen pro trávicí systém, také snižuje hladinu špatného cholesterolu v těle. Ten je totiž jednou z hlavních příčin aterosklerózy a vysokého krevního tlaku.
Předchází rakovině
Bylo prokázáno, že extrakt z čekanky zpomaluje růst nádorů. Tento účinek je způsobený především díky fruktanům, které čekanka obsahuje, a právě ty mají protinádorové a antioxidační vlastnosti. Podle doktora Marcela Roberfroida z Katolické univerzity mají polyfenoly v čekance pozitivní vliv také na prevenci rakoviny prsu a tlustého střeva.
Posiluje imunitní systém
Čekanka má velkou řadu zdravotních výhod, které z ní dělají velice silný stimulant pro imunitní systém. Tato rostlina obsahuje mnoho aktivních složek, které působí jako antioxidanty a odstraňují volné radikály z krve. Díky tomu se snižuje riziko vzniku řady onemocnění.
Kde na čekanku narazit
Pokud byste si vy sami chtěli nasbírat čekanku, potěší vás to, že na ni narazíte velmi často, protože patří k bylinám, které se v Česku vyskytují opravdu hojně. Hodně lidí ji dokonce považuje za plevel, protože nevědí, jaké léčivé účinky nabízí. Nejúčinnější částí rostliny je kořen, který můžete posbírat na podzim. Ten se potom opláchne, rozřízne a usuší nejlépe při umělé teplotě.
Do čeho nejčastěji používáte čekanku?