Datle jsou sladký druh ovoce, který i přes vysoký obsah sacharidů přináší řadu zdravotních benefitů pro náš organizmus.
Datle se dají koupit především v sušené podobě, což je také důvod, proč obsahují mnohem více kalorií, než jiné druhy ovoce. Mnoho lidí se jim proto spíše vyhýbá, ovšem podle registrované dietoložky Brianna Elliott, RD a Lauren Panoff přináší tato dobrota s mezopotámskými kořeny řadu zdravotních benefitů, mezi které spadá například i potenciální dlouhověkost. Níže se proto podívejte na ty nejlepší přínosy, které sušené datle mají.
Vydatné ovoce obsahující řadu antioxidantů
Mnozí odborníci na výživu tvrdí, že by se lidé měli sušeným datlím spíše vyhýbat, a to zejména kvůli jejich vysokému obsahu kalorií – na 100 gramů sušených datlí připadá 280 kilokalorií, což není úplně malé množství, pokud si člověk hlídá jídelníček. Podle mnohých studií je však výživová hodnota této potraviny připisována především bohatému obsahu vitamínů a minerálů. Navíc jde o sušené ovoce, tudíž je přirozené, že je mnohem výživnější než například pomeranče nebo obyčejná jablka.
Sušené datle obsahují také velké množství vlákniny, přičemž disponují 23 aminokyselinami, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu – díky tomu se toto sladké ovoce dá označit opravdu za jedinečné. Kromě výše uvedených přínosů však datle mají řadu dalších zdravotních benefitů, na které se můžete podívat níže:
Normalizují činnost trávicího systému
Díky vysokému obsahu vlákniny dokáží sušené datle stimulovat náš trávicí sytém, který může v důsledku snáze zpracovávat potraviny a odstraňovat tak nebezpečné toxiny z těla. Pokud budete toto sladké ovoce navíc konzumovat pravidelně, váš organizmus vás bude mnohem lépe chránit před různými záněty v trávicím traktu a bude snáze potlačovat patogenní mikroflóru. Datle navíc pomáhají bránit naše tělo před hemeroidy.
Dlouhověkost
Jak již bylo zmíněno, datle obsahují 23 různých antioxidantů, které jsou nezbytné pro správný chod našeho těla. Co ovšem mnozí lidé o těchto antioxidantech netuší, je skutečnost, že mohou zpomalit proces stárnutí a udržují naši pokožku hebkou a pružnou. Stejně tak je tomu u obsažných vitaminů skupiny B, které pomáhají zachovat naši kůži krásnou a svěží také.
Prevence onemocnění mozku
Výše uvedené vitaminy skupiny B mají kromě pozitivního vlivu na naši pokožku také pozitivní vliv na činnost centrálního nervového systému. Pravidelná konzumace sušených datlí tak pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, se kterou klesá také riziko nebezpečných onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba. Navíc toto sladké ovoce pomáhá zlepšovat pozornost a paměť.
Posilují kosti
Některé stopové prvky obsažené v sušených datlích posilují kostní tkáň, což může být například užitečné pro starší generaci lidí, a to zejména jako prevence proti vzniku osteoporózy. Kromě toho je toto sladké ovoce bohaté na měď, selen a hořčík, které se na tvorbě kostí dokonce podílejí. Podle některých studií mohou být sušené datle prospěšné také pro zdraví našich zubů.
Posilují kardiovaskulární systém
Sušené datle jsou bohaté na draslík a hořčík, tedy minerály, které pomáhají optimalizovat činnost srdečního svalu a cév. Pravidelná konzumace tohoto sladkého ovoce pomáhá také například stabilizovat krevní tlak, což navíc snižuje riziko mrtvice.
Jak často jíte sušené datle vy?