Desítky tisíc Čechů válčí s autoimunitním onemocněním. Vitamín D a omega-3 mastné kyseliny snižují jeho riziko

Výsledky nové klinické studie potvrdily, že vitamin D a omega-3 mastné kyseliny snižují riziko vzniku autoimunitních onemocnění.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vědci v čele s doktorkou Karen H. Costenbader představili výsledky první rozsáhlé randomizované studie, která pod přísnou pětiletou kontrolou zkoumala, jak souvisí častější užívaní vitamínu D a omega-3 mastných kyselin se snížením rizika výskytu autoimunitních onemocnění. S novými poznatky se nyní můžete seznámit níže.  

Nedostatek vitamínu D a omega-3 mastných kyselin je nebezpečný

Když své tělo vystavujeme slunečnímu záření, získáváme tím vitamín D, který je důležitý pro naše tělo zejména z hlediska zdraví zubů a kostí. Naše tělo však nedokáže vitamín D produkovat samo a proto pokud se slunci spíše vyhýbáte, můžete ho mít nedostatek – to může vést k tomu, že budete mnohem více náchylní k řadě onemocnění, jako jsou například zánětlivá střevní onemocnění, roztroušená skleróza a cukrovka 2. typu. 

U omega-3 mastných kyselin je tomu podobně, akorát s tím rozdílem, že je můžeme získat především díky častější konzumaci tučných ryb nebo pomocí doplňků stravy, které jsou dnes dostupné téměř v každém větším obchodě. Vyšší podíl těchto mastných kyselin podle nové studie souvisí se snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, ale také s nižším rizikem některých autoimunitních onemocnění. 

Výsledky nové studie 

Nové studie, která se zabývala souvislostí mezi užíváním vitamínu D a omega-3 mastných kyselin se snížením rizika výskytu autoimunitních onemocnění, se zúčastnilo 25 871 dospělých jedinců, jejichž věk byl v průměru 67 let. Výzkumníci rozdělili účastníky do čtyř náhodně přidělených skupin, z nichž každá dostávala denní příděl po dobu 5 let buď:

  • placebo s omega-3 mastnými kyselinami a placebo s vitamínem D
  • 1 000 miligramů doplňku omega-3 mastných kyselin a 2 000 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D
  • placebo omega-3 mastných kyselin a 2 000 IU vitaminu D.
  • 1 000 miligramů doplňku omega-3 mastných kyselin a placebo vitaminu D.
iZdroj fotografie: Pixabay

Během studie účastníci hlásili každý autoimunitní problém, který se objevil, díky čemuž mohli hodnotit, jaký vliv má vitamín D a omega-3 mastné kyseliny na autoimunitní onemocnění a na jednotlivé autoimunitní stavy – v závěrečné analýze se výskyt autoimunitních onemocnění snížil o 25-30 % u účastníků, kteří užívali doplňky vitamínu D, doplňky omega-3 mastných kyselin nebo obojí, ve srovnání s lidmi, kteří užívali pouze placebo.

Jak hlídáte svůj příjem vitamínu D a omega-3 mastných kyselin vy?

Zdroj: MedicalNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články