Viry chřipky a nachlazení se objevují s železnou pravidelností a útočí na vaši obranyschopnost. Nedejte se: vaši imunitu posilují i potraviny, u kterých byste to nečekali.
Kromě letních měsíců jsme ohroženi viry chřipky a nachlazení téměř neustále. Nachlazení je nepříjemné, pravá chřipka vás může dokonce ohrozit na životě. Je tedy obzvláště důležité udělat vše pro to, aby byl váš imunitní systém celoročně připraven na bitvu. Pro posílení silného imunitního systému je zásadní zdravý životní styl i vhodná strava. Posílit ho ale mohou i jiné potraviny než ovoce a zelenina.
Čaj jako léčba i prevence
Čaj patří mezi nejbohatší zdroje antioxidačních flavonoidů, u nichž bylo prokázáno, že posilují imunitní systém. Jedna studie zjistila, že sloučeniny v čaji připravují imunitní systém k boji s napadajícími bakteriemi, viry a hubami. Pro tyto účely se hodí zelený čaj, černý čaj nebo oolong. Bylinkové čaje mohou pomoci dodat tělu potřebné živiny.
Koření všeho druhu
Byliny a koření jsou jedny z nejkoncentrovanějších zdrojů antioxidantů ze všech potravin a je známo, že mnoho z těchto rostlinných zásobáren poskytuje také antivirové, protizánětlivé a imunitní vlastnosti. Přidávejte koření a bylinky všude, kam je to jen možné. Kromě zdravotních benefitů můžete objevit také nové chutě a vylepšit jimi svoje obvyklé recepty.
Zázračné borůvky
Výzkumy prokázaly, že borůvky mají nejvyšší hladinu antioxidantů bojujících proti chorobám ze všech běžně konzumovaných druhů ovoce. Tyto drobné bobule také obsahují quercetin, flavonoid, který působí jako antihistaminikum, je protizánětlivý a může chránit před srdečními chorobami a rakovinou. Vědci spekulují, že antihistaminový účinek quercetinu může také pomoci zmírňovat příznaky spojené s alergiemi, jako je rýma a slzení očí.
Bílý jogurt plný bílkovin a zinku
Jogurt obsahuje živé kultury, které doplňují náš imunitní systém zdravými bakteriemi. Navíc pouze jeden šálek jogurtu bohatého na vápník poskytuje téměř 20 % denní potřeby zinku, což je základní minerál pro dosažení zdravou imunitní funkce. Kromě toho živé kultury v jogurtu pozitivně ovlivňují lidský trávící systém a patří mezi nejzdravější výrobky z kravského mléka.