Kysané zelí preventivně chrání střeva a slouží jako účinný posilovač imunity. Stačí znát správný recept

Na správné fungování lidského těla má vliv stav trávícího systému a obranyschopnosti organismu. S obojím může pomoci konzumace kyselého zelí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Fermentované potraviny jsou po staletí základem lidské stravy a výhody jejich konzumace jsou nepopiratelné. Je to úžasný zdroj živých probiotik a enzymů. Kysané zelí je tedy víc než jen jídlem, má širokou škálu zdravotních výhod. Jeho pravidelná konzumace můžete pomoci trávení a zlepšuje vstřebávání živin ve vašem těle. Navíc obsahuje vitamin B1, B6 a B9, vitamin C a K, železo, fosfor, hořčík, vápník, draslík, mangan a vlákninu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nejlepší kysané zelí si připravíte doma

Kysané zelí, které se běžně prodává v obchodech, však nemá stejné zdravotní výhody jako domácí kysané zelí. Abyste měli ze zelí co největší užitek pro zdraví a zajistili si dostatečné množství probiotik, je nejlepší si ho připravit svépomocí. Postup je jednoduchý a rozdíl v chuti i účincích několikanásobný. A nebojte se, tuto vitaminovou bombu si vytvoříte i bez šlapání. Budete potřebovat jen zelí, sůl, mísu a zavařovací sklenice.

Recept na domácí kysané zelí

Připravte si 2,5 nakrouhaného nebo nakrájeného zelí a 3 lžíce soli. K dochucení můžete použít kmín, hořčičné semínko nebo jiné koření. Všechny ingredience důkladně promíchejte ve větší míse a přibližně deset minut pečlivě mačkejte rukama. Poté si připravte převařené a dokonale čisté nádoby, například zavařovací sklenice, a do ¾ plňte zelím. Zavřete víčkem, ale nedotahujte, a nechte odležet po dobu 3-7 dnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zelí můžete několikrát denně stlačovat. Po 3 až 4 dnech bude připravené k jídlu, je ale možné počkat i déle. Když je zelí správně naložené, můžete je přemístit na chladnější místo a začít s konzumací. Kysané zelí snižuje únavu, pomáhá ve vylučování toxických látek z těla a výrazně zvyšuje imunitu, je tedy dobré ho pravidelně zařadit do jídelníčku.

Zdroj: Make Sauerkraut

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Zobrazit další články