Při udržování zdraví sehrává podstatnou roli hořčík. V populaci je ho však obecně nedostatek. Je proto vhodné ho doplňovat, a to nejlépe dobře zvolenou stravou.
Pro lidské zdraví je nezbytná přítomnost hořčíku v organismu. Zajišťuje správnou funkci svalového a nervového systému. Když chybí, přihlásí se zdravotní problémy – únava, vyčerpání, křeče. Většinou je v populaci hořčíku nedostatek, za což může změna stravovacích návyků i změna klimatu ve prospěch kyselých dešťů a vyplavování hořčíku z půdy. Lékař Thomas E. Lloyd II. MD, Ph.D. svou lékařskou praxi zaměřil na neurogenetiku, včetně motorické neuropatie a svalových onemocnění.
Na co všechno je hořčík užitečný
Hořčík se účastní více než tří stovek chemických reakcí, jež řídí metabolismus. Podporuje mobilu a správnou funkci svalů. Díky hořčíku může nervový systém přenášet signály z mozku do jednotlivých orgánů a tkání. Má příznivý vliv na stabilní srdeční frekvenci a vyváženou hladinu glukózy v krvi. Přímo se podílí na syntéze bílkovin a DNA, což vede k udržování zdraví a mládí. Hořčík si lidské tělo neumí vyrobit, je tedy závislé na jeho příjmu z potravy.
Doplňování hořčíku do organismu
Lepší než potravinové doplňky je pro příjem hořčíku vyvážená a pestrá strava. Výhodou je, že se takto nemůžete hořčíkem předávkovat, protože jeho přebytečné množství je vyloučeno močí. Při konzumaci multivitaminových prostředků to ale nefunguje a riziko předávkování existuje. To se projevuje žaludečními křečemi, průjmem, nevolností. Doplňky stravy s hořčíkem by neměli užívat lidé se srdečními problémy, selháním ledvin nebo střevní obstrukcí.
Potraviny s vysokým obsahem hořčíku
1) Hořká čokoláda
Kdo rád mlsá, může si dopřát hořkou čokoládu, která díky kakau obsahuje velké množství hořčíku. Také je bohatá na železo, měď, mangan a antioxidanty, které chrání tělo před působením volných radikálů. Je lepší vsadit na čokoládu s minimálním obsahem kakaa 70 % a víc.
2) Avokádo
Ve středně velkém avokádu je až 58 mg hořčíku. Kromě toho toto ovoce obsahuje také draslík, vitamíny skupiny B, vitamín K a mononenasycené tuky, což má příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Vláknina v něm obsažená hodně sytí, takže je možné avokádo považovat za dietní jídlo v případě, kdy chcete hubnout.
3) Ořechy
Hodně hořčíku je také v ořechách, a to prakticky ve všech druzích. Z nich vynikají zejména mandle, kešu oříšk a para ořechy. Většina ořechů je také zdrojem bílkovin, vlákniny a mononenasycených tuků.
4) Luštěniny a tofu
Hořčík vám skvěle doplní i luštěniny, ať už je to fazole, hrách, čočka nebo sója a cizrna. Prakticky všechny obsahují 30 mg hořčíku na 100 g. Stejný účinek má tofu, neboli náhrada masa ze sójového sýru.
5) Tučné ryby
Máte-li rádi ryby, tak i v nich najdete vysoký obsah hořčíku – v lososu, halibutu, makrele. Kromě něho jsou bohaté i na bílkoviny, draslík, selen a vitamíny skupiny B a esenciální omega-3 mastné kyseliny.
6) Špenát
Výborným zdrojem hořčíku je i špenát. Ve 100 g syrového nebo vařeného špenátu je až 88 mg hořčíku. Kromě špenátu jeho významné množství obsahují i zelí, hořčice nebo tuřín.
7) Celozrnné pečivo
Na bílou mouku zapomeňte a raději se dejte pečivo z té celozrnné, která je na hořčík bohatší. A nemusí se jednat jen o pšenici, i v pohance je hořčíku hodně – až 230 mg na 100 g.
8) Banán
Mezi ovocem s obsahem hořčíku vyhrává jednoznačně banán. Když sníte banán o hmotnosti 200 g, získáte až 60 mg hořčíku.
Jakým způsobem doplňujete hořčík do svého těla vy?