Zastavte tachykardii za méně než minutu a vyhněte se tak riziku infarktu: Pomůže studená voda nebo manévr s bloudivým nervem

Tachykardie je zvýšená tepová frekvence. Může se objevit při stresu, během sportu nebo při pití kolových nápojů. Bývá i příznakem choroby – například horečky, ale i srdečního selhání.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Stres i nadměrná fyzická zátěž mohou v těle vyvolat zvýšenou tepovou frekvenci. Hovoříme o tzv. tachykardii. Ta má negativní důsledky a u člověka, který trpí nějakou kardiovaskulární chorobou, může vést až ke vzniku infarktu. Lékař David Ross Thiemann, MD se zaměřil na léčbu akutního infarktu myokardu a stará se o pacienty s onemocněním srdce.

Co způsobuje tachykardii

O tachykardii hovoříme tehdy, je-li klidová tepová frekvence u mužů vyšší než 90 tepů za minutu a u žen než 100 tepů za minutu. Zvýšená tepová frekvence snižuje účinnost čerpání krve srdcem. To se nestihne za tak krátkou dobu naplnit krví, čímž se zvyšuje spotřeba kyslíku v srdečním svalu. V některých případech to vede až k infarktu. Je proto vhodné se naučit tento stav léčit.

Kdy volat na pomoc lékaře

Ještě než se pustíte do ovlažování obličeje studenou vodou, je třeba si ujasnit, jestli kromě zvýšené tepové frekvence vás netrápí třeba i bolesti na hrudi nebo silný nedostatek kyslíku. V takovém případě je na místě se urychleně obrátit na lékařskou pomoc.

iZdroj fotografie: Pixabay
Studená voda pomáhá snížit tepovou frekvenci

Ochlazování obličeje

Při prudkém poklesu tělesné teploty dochází ke zpomalení srdečního tepu. Nervový systém se tak přizpůsobí novým podmínkám. Pokud trpíte tachykardií, můžete vyzkoušet si oplachovat obličej studenou vodu. Do lavoru nalijete chladnou vodu, můžete do ní přidat i led. Zadržíte dech a na několik sekund do vody namočíte celý obličej. Alternativou je masírování pokožky na obličeji kostkami ledu, především na spáncích.

Manévr s bloudivým nervem

Další možností zmírnění tachykardie je ovlivnění bloudivého nervu, jenž řídí srdeční frekvenci. Zhluboka se nadechnete a napnete břišní svaly. Palcem a ukazováčkem si držíte nos, zavřete oči a ústa. Nyní se budete snažit vydechnout se zavřeným nosem a ústy a pokračovat v napnutí břišních svalů.

Jak se vy snažíte zbavit tachykardie?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články