Zmírněte bolest kolen okamžitě. Procvičení zabere pár sekund a dodržování jednoduchých zásad vás nic nestojí

Bolesti kloubů se zhoršují s přibývajícím věkem. Pro zmírnění bolesti kolen byste měli být aktivní a udržovat si zdravou tělesnou hmotnost. Vyzkoušet můžete také speciální cviky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Bolesti kolen postihují řadu lidí a s přibývajícím věkem se tyto problémy zhoršují. Větší riziko poškození či chronické bolesti kloubů mají lidé trpící obezitou, protože dolní končetiny nesou celou váhu těla a jsou vystaveny velkému tlaku. Fyzioterapeut Gregory Minnis, DPT ale uklidňuje, že existuje několik způsobů léčby bolesti kolen, včetně protahovacích a posilovacích cviků, které můžete provádět sami. Vaše obtíže by se tím měli podstatně zmírnit.

Cviky se zraněným či namoženým kolenem

Bolest kolen může být důsledkem osteoartrózy, přetížení nebo zranění, ale lze ji zmírnit pomocí několika jednoduchých protahovacích cviků. Jeden velmi účinný cvik na protažení a posílení vazů v koleni naleznete ve videu dole pod článkem. Cvičení zraněného nebo artritického kolene se může zdát nelogické, ale ve skutečnosti je cvičení pro koleno lepší než jeho nehybnost. 

Nehýbání kolenem totiž může způsobit jeho ztuhnutí, což zhoršuje bolest a ztěžuje každodenní činnosti. Jemné protahovací a posilovací cviky mohou posílit svaly, které podpírají kolenní kloub. Silnější svaly mohou snížit nárazy a zatížení kolene a pomoci kolennímu kloubu ke snadnějšímu pohybu.

iZdroj fotografie: Freepik

Tipy pro zdravější klouby

Abyste podpořili zdraví svých kloubů, měli byste dodržovat následující doporučení:

  • Konzumujte zdravou stravu bohatou na vitamín D, vápník a hořčík.
  • Udržujte zdravou tělesnou hmotnost.
  • Posilujte okolní svaly, abyste snížili zátěž kloubů.
  • Pokud vedete sedavý způsob života nebo vaše práce vyžaduje sezení, měli byste každých 10 minut vstát a projít se, abyste si udrželi pohyblivost kloubů.
  • Nepokoušejte se o nějaké intenzivní cvičení, abyste předešli dalším komplikacím, a místo toho se jen procházejte nebo zkuste aerobik v bazénu, který zachová pohyblivost kloubů.
  • Před cvičením se vždy trochu zahřejte a buďte opatrní při protahování studených svalů. Pro posílení kloubů můžete provádět svižnou desetiminutovou chůzi a poté zkuste strečink.

Přírodní prostředky na zklidnění bolesti kolen

Pokud jde o přírodní léčbu bolesti, doporučujeme vyzkoušet následující:

  • Slunce: Problémy s klouby jsou často důsledkem nedostatku vitamínu D, proto si denně dopřejte 20 minut slunečního světla, aniž byste se natírali opalovacím krémem.
  • Kajenský pepř: Antioxidanty obsažené v kajenském pepři potlačují přenašeče bolesti a arnika uvolňuje kloub a podporuje tak jeho pohyblivost.
  • Citrónová kůra: Citrónová kůra podporuje průtok krve a snižuje otok. Stačí nastrouhat citronovou kůru, kousky smáčknout k sobě a přiložit na koleno. Poté místo překryjte gázou a nechte citrónovou kůru působit 2 hodiny.
  • Epsomská sůl: Epsomská sůl má vysoký obsah hořčíku, takže ji můžete aplikovat přímo na bolestivá místa. Pokožka minerál absorbuje, a tím se bolest a zánět zklidní. Můžete také rozpustit 2 polévkové lžíce v půl šálku vody, namočit do ní bavlněný hadřík a přiložit na klouby. Obklad nechte působit 20 minut a poté jej smyjte. Kromě toho byste si měli občas dopřát celou epsomskou koupel, protože hořčík podpoří tvorbu serotoninu a uvolní celé vaše tělo.
  • Zázvor: Dalším silným přírodním protizánětlivým prostředkem je zázvor. Můžete z něj udělat obklad, podobně jako u citrónové kůry.
  • Kokosový olej: Silné protizánětlivé účinky má také kokosový olej. Teplým kokosovým olejem masírujte kolena, nejprve ve směru hodinových ručiček, pak proti směru, a to po dobu 10-15 minut.

Doporučené potraviny při bolesti kolen

Pro zklidnění bolesti kolen byste také měli konzumovat následující potraviny:

  • Želatina: Želatina má vysoký obsah kolagenu, který je součástí kostní a pojivové tkáně, zmírňuje bolest a zlepšuje pohyblivost. Obyčejnou želatinu můžete přidávat do koktejlů a jogurtů nebo ji smíchat s medem, bylinkami, ovocnými šťávami a kořením.
  • Vitamín D: Nachází se v několika potravinách, jako jsou vejce, houby, pomerančová šťáva a tučné ryby, například tuňák, divoký losos, makrela a sardinky.
  • Bylinky: Pro zmírnění bolesti a zklidnění zánětu byste měli užívat pupalku dvouletou, kopřivu dvoudomou a boswellii.
  • Koření: Mezi koření s protizánětlivými účinky patří zázvor, kajenský pepř, kurkuma a skořice.

Co se osvědčilo na zmírnění bolesti kolene vám?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články