Pravý šípkový čaj nastartuje imunitu nejen proti nachlazení. Obsažené antioxidanty chrání před infarktem, rakovinou i cukrovkou

Určitě není na škodu si čas od času dopřát zdravý šípkový čaj. Takový čaj se totiž dokáže vypořádat jak se žaludečními problémy, tak i s podrážděním žaludku a střev.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pití šípkového čaje má už od historie význam. Šípkový čaj vám dokáže zlepšit imunitu, zajistit zdravé srdce, hubnutí a zpomalí stárnuti vaší pleti. Tento čaj má příjemnou květinovou chuť s trošku kyselým koncem, ale jistě si ho oblíbíte. Šípky mají velmi specifický vzhled, nachází se pod okvětními lístky, jsou kulaté a mají červenou nebo oranžovou barvu. Tímto tématem se mimo jiné zabývá i lékařka Debra Rose Wilson.

Chrání před chronickými nemocemi a posilují imunitu

V potravinách obsahujících šípky se nacházejí převážně antioxidanty, díky kterým jste chráněni před srdečním onemocněním, rakovinou nebo diabetem. Je rozdíl v rostlinách, které byly každá pěstovaná v jiné nadmořské výšce. U rostlin, které byly pěstovány výše i při jiném klimatu, bylo zjištěno, že se v nich nachází vyšší množství antioxidantů. Pokud však chcete více antioxidantu, uvařte si zásadně čaj z čerstvých šípků.

Šípek iZdroj fotografie: Uživatel Pavlinajane / Creative Commons / CC BY SA

V šípcích se nachází také vysoký obsah vitaminu C, ten vám hlavně podpoří imunitu. Zajistí vám tvorbu bílých krvinek, které chrání tělo před různými nemocemi, značně tyto krvinky posílí a ochrání vaši pokožku před vnějšími nevyžádanými nemocemi. Nejen, že se v šípcích nachází vitamin C, ale je zde i vitamin A a E, které taktéž napomáhají k posílení imunity.

Čaj můžete pít při hubnutí i při diabetu

Šípky obsahují antioxidant, kterému se říká tilirosid, ten napomáhá spalovat tuky. Studie, která testovala hubnutí s pomocí šípků prokázala, že u lidí, kteří denně užívali 100 mg extraktu z šípku, bylo během 12 týdnů pozorováno snížení tělesné hmotnosti a množství tuku v těle. Ostatní účastníci studie užívali jen placebo, a u nich se také žádné výrazné výsledky pozorovat nedaly.

Sušený šípek iZdroj fotografie: Uživatel Chmee2 / Creative Commons / CC BY

Jistá studie zjistila, že po konzumaci šípku se u myší s vysokým obsahem tuku výrazně snížil cukr v krvi. Zatímco u lidí se zjistilo, že konzumace šípku neměla žádný vliv na regulaci glukózy v krvi a tito lidé neměli ani nijak výrazné reakce na inzulín. Testovali se lidé jak diabetem typu 2, tak i lidé, kteří diabetem netrpěli.

Snižují zánět v těle a zpomalují stárnutí

Šípky obsahují vysoký obsah protizánětlivých látek, které chrání vaše tělo před infekčními nemocemi. Dokonce mají schopnost snižovat bolest kloubů. Studie, která tuto schopnost šípku testovala, zjistila, že u lidí, kteří denně konzumovali 5 gramů šípkového extraktu, se výrazně snížila bolest v kyčelních kloubech a v kloubech, které trpěly osteoartrózou.

Šípkový čaj iZdroj fotografie: Uživatel neznámý / Public Domain

Díky přítomnosti vitaminu C se zvyšuje činnost kolagenu, který chrání pokožku před poškozením, například sluncem. Navíc karotenoid astaxanthin, který se v šípku nachází, chrání pokožku před stárnutím a zabraňuje rozpadu kolagenu. Studie prokázala, že u lidí, kteří konzumovali 3 gramy šípku denně, se zlepšila pružnost a vlhkost pokožky.

A jak si takový čaj vlastně uvařit? Nejprve důkladně omyjte čerstvé šípky, 4-8 šípků vložte do 240 mililitrů převařené vody a nechte šípky louhovat po dobu 10 až 15 minut, následně šípky z vody vytáhněte. Poté si vezměte nálevník, vložte do něho 1-2 lžičky sušených šípků a vložte do šálku již převařené vody a opět louhujte 10 až 15 minut. Po několika minutách můžete nálevník vytáhnout a konzumace čaje může začít. Dávejte však pozor, u některých lidí se objevily i vedlejší účinky.

A jakou máte zkušenost s šípkem vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články