Hyperkoagulace, laicky zvaná hustá krev, se poměrně často řeší braním aspirinu. Ten však může mít negativní dopady na zdraví. Naštěstí existují i přírodní možnosti ředění krve.
Přesto, že krev vypadá homogenně, je tvořena kombinací různých buněk, bílkovin a koagulačních faktorů neboli látek, které napomáhají srážení krve. Jak vysvětluje Daniel Murrell M.D., stejně jako mnoho jiných věcí v těle je i krev závislá na rovnováze, která udržuje její normální konzistenci. A pokud dojde k nerovnováze bílkovin a buněk zodpovědných za krev a srážlivost krve, může být vaše krev příliš hustá. To se označuje jako hyperkoagulace.
Příčiny hyperkoagulace
Hustou krev může způsobit řada faktorů, např:
- nadbytek krevních buněk v oběhu
- nemoci, které ovlivňují srážlivost krve
- nadbytek srážlivých bílkovin v krvi
Protože existuje mnoho možných příčin husté krve, lékaři nemají standardní definici tohoto stavu. Místo toho ji definují prostřednictvím jednotlivých stavů, které mají za následek hustou krev.
Poruchy srážlivosti krve, které způsobují hustou krev, bývají vzácné. Mezi nejběžnější patří Leidenský faktor V, který má odhadem 3 až 7 % běžné populace. Tento stav neznamená, že by člověk měl příliš hustou krev, ale že je k husté krvi náchylný. Ze všech lidí, kteří měli krevní sraženinu v žilách, je méně než 15 procent zapříčiněno stavem, který způsobuje hustou krev.
Onemocnění způsobující hyperkoagulaci
Onemocnění, která vedou k husté krvi, mohou být dědičná nebo získaná, jako je tomu obvykle v případě rakoviny. Některé příčiny hyperkoagulace:
- rakovina
- lupus, který způsobuje, že vaše tělo produkuje extra antifosfolipidové protilátky, které mohou způsobovat srážení krve
- mutace faktoru V
- polycytemie vera, která způsobuje, že vaše tělo vytváří příliš mnoho červených krvinek, což vede k hustší krvi.
- nedostatek proteinu C
- nedostatek proteinu S
- mutace protrombinu 20210
- kouření
Je důležité si uvědomit, že stavy, které způsobují hustou krev a někdy i srážení krve, nejsou jedinými příčinami vzniku krevních sraženin.
Přírodní prostředky proti příliš husté krvi
V každém případě je důležité snížit spotřebu potravin bohatých na vitamín K, protože přispívají ke koagulaci. Vitamín K je obsažen například ve špenátu, salátu a dalších zelených potravinách. Ředění krve napomáhají:
- Rybí tuk: Přispívá nejen k ředění krve, ale také k resorpci stávajících krevních sraženin a sklerotických plaků. Lékaři doporučují jíst ryby nejméně 3-4 krát týdně. Přednost by měla být věnována mastným druhům.
- Jód: Jód snižuje viskozitu krve a zvyšuje cévní tonus.
- Česnek: Taktéž snižuje viskozitu krve. Zahrňte do své stravy meloun, grapefruit, červenou papriku a rajčata.
- Víno: Suché červené víno taktéž přispívá k ředění krve. Sklenka vína denně s jídlem je tedy skvělý lék.
- Chilli papričky: Chilli papričky obsahují vitamíny A a E, draslík a kyselinu listovou, které dokonale ředí krev.
- Pomerančový džus: Pijte každý den 120 ml pomerančové šťávy – je to výborný prostředek na ředění krve a zdroj vitamínu C. Upozorňujeme, že pomerančová šťáva je kontraindikována při žaludečních vředech a gastritidě s vysokou kyselostí.
- Česnek s medem: Smíchejte 250 g oloupaného prolisovaného česneku, přidejte 300 g medu. Po 3 týdny užívejte 1 polévkovou lžíci 3x denně 40 minut před jídlem.
- Pelyněk: Můžete buď žvýkat sušené květy nebo si udělat čaj. Užívejte 1 x denně.
- Naklíčená pšenice: Naklíčená pšenice ředí krev. Jezte alespoň 1 polévkovou lžíci denně. Naklíčenou pšenici se doporučuje přidávat do zeleninových salátů + 1 lžičku lněného oleje (zdroj omega-3-nenasycených mastných kyselin).
- Zázvor se skořicí: Skořice a zázvor též ředí krev. Budete potřebovat: čerstvý kořen zázvoru (asi 4 cm), špetku skořice (na špičku nože), 1 lžičku zeleného čaje. Zalijte 0,5 l vroucí vody, nechte přejít varem, sceďte, přidejte půl citronu a med podle chuti. Pijte v průběhu celého dne.
Jaký přírodní prostředek se osvědčil vám?