Po čtyřicítce byste je měli konzumovat na denní bázi: Potraviny bohaté na kolagen, které zpomalují stárnutí a posilují klouby

Expertka na výživu Katherine Marengo LDN doporučuje několik potravin bohatých na kolagen. Omladí pleť a posílí vlasy i klouby.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Strava hraje překvapivě velkou roli v mladistvém vzhledu vaší pleti. Mnoho žen (i mužů) se obává vrásek na obličeji, krku, dekoltu a rukou. To vede mnohé z nich k používání velmi drahých kolagenových kúr, přitom zapomínají na důležitost správné a kvalitní stravy. Vsaďte na osvědčené a zdravé potraviny a doplňky stravy kupovat vůbec nemusíte.

Kolagen a jeho funkce v těle

Hlavní funkcí kolagenu je budování a udržování tkáňových struktur. Je základním prvkem naší pokožky, vlasů a nehtů. Jejich stav závisí především na množství tohoto proteinu. Kolagen je bílkovina, která dodává pokožce strukturu, pružnost a pevnost. Tento protein je také zodpovědný za dobrý stav svalových tkání, šlach, vazů, kostí a chrupavek. Existuje mnoho typů kolagenu, ale naše tělo se skládá především z typů 1, 2 a 3. 

S přibývajícím věkem produkujeme v pokožce každým rokem méně kolagenu – proto máme tendenci k tvorbě vrásek a ztenčování pokožky, které je tím patrnější, čím jsme starší. Odhaduje se, že ve věku 40 let naše tělo produkuje polovinu kolagenu, který vzniká v době dospívání. Proto je velmi důležité konzumovat tento protein denně, zejména pokud je vám více než 40 let.

Strava vs potravinové doplňky

Potraviny, jako je vývar z kostí, vaječný bílek nebo tropické ovoce, obsahují biologicky dostupnou formu kolagenu, kterou vaše tělo může ihned využít, a proto jsou pravděpodobně lepší než doplňky stravy. Přehled o výživě a stárnutí z roku 2012 také dospěl k závěru, že ovoce a zelenina jsou nejbezpečnějším a nejzdravějším přístupem k posílení zdraví pokožky. Navíc vzhledem k tomu, že volně prodejné doplňky stravy nejsou z velké části regulovány, je strava pravděpodobně bezpečnější.

Konzumace potravin bohatých na kolagen nebo potravin, které jeho produkci zvyšují, může také pomoci vytvořit aminokyseliny, které potřebujete. Pro syntézu kolagenu jsou důležité tři aminokyseliny: prolin, lyzin a glycin. Pro přírodní doplnění kolagenu či pro zvýšení jeho produkce doporučujeme následující potraviny:

  • Ryby: Vytváří silné kožní buňky, které obklopují membrány. Pokud jsou tyto buňky zdravé, aktivně podporují strukturu kůže i chrupavek a šlach.
iZdroj fotografie: Depositphotos
  • Červená zelenina, ovoce a bobuloviny: Obsahují antioxidanty, které působí jako přírodní ochrana proti slunečnímu záření, chrání pokožku a zvyšují hladinu kolagenu.
  • Zelené ovoce a zelenina: Rostliny bohaté na vitamín C, jako je špenát a kapusta, mohou podpořit produkci důležitých bílkovin. Zabraňují také rozpadu buněčných struktur, které brání ochabování a stárnutí pokožky.
  • Oranžové ovoce a zelenina: Mrkev, pomeranče, papriky, persimony, mandarinky a další aktivují regeneraci kolagenu. Postupem času ztrácí naše pokožka pružnost a začíná vypadat matně a šedivě. Pokud si všimnete, že je vaše pleť suchá a bez života, dopřejte jí oranžový  koktejl.
  • Bílý čaj: Podle studie Kingstonské univerzity tento čaj chrání strukturu bílkovin v kůži. Zabraňuje také buněčné aktivitě, která rozkládá kolagen, a zpomaluje tak vznik vrásek.
  • Česnek: Je jedním z nejlepších zdrojů síry, která je nezbytná pro tvorbu kolagenu v těle. Zvláště účinná je směs česneku a medu.

Začněte tyto potraviny konzumovat co nejdříve. Můžete zabránit ztrátě kolagenu a zvýšit jeho produkci v těle. Doporučuje se také pravidelné používání kolagenových masek.

Jak doplňujete kolagen vy?


Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články