Ovoce a zelenina bezesporu patří do zdravé stravy. Dokonce i kyselák citron, který jen málokdo pozře jen tak. Abyste z něj vytěžili maximum, bude potřeba několik úprav.
Citrony se používají nejčastěji k dochucování jídel nebo nápojů. Velmi oblíbená je citronáda v horkých letních měsících. Pro jejich pozitivní účinky na zdraví se také často objevují v lidových receptech. Tentokrát pro vás máme netradiční způsob, jak si z citronů připravit domácí lék. Zkuste je naložit.
Nakládané citrony a proč je jíst
Nakládané citrony obsahují velké množství vitamínu C stejně jako citrony čerstvé. Také jsou, jak potvrdil také web Healthline, bohaté na antioxidanty, které potřebujete pro prevenci nemocí a ochranu buněk před oxidačním stresem a jejich stárnutím. Kromě toho využijete nakládané citrony také jako skvělou očistu těla od škodlivých látek i parazitů, protože obsahují kyselinu mléčnou. Ta zlepšuje trávení a rovnováhu střevní mikroflóry. Podle webu WebMD vám dokonce mohou citrony pomoci při řešení ledvinových kamínků.
Recept na nakládané citrony
Co budete potřebovat?
- 1 kg citronů
- 1 lžičku pepře
- 3 bobkové listy
- 300 g soli
- citronovou šťávu
- 150 ml olivového oleje
Postup přípravy receptu:
- Citrony důkladně umyjte a nařežte křížem zhruba do poloviny tak, aby citron zůstal vcelku.
- Do každého citronu dejte lžíci soli a vložte do sklenice.
- Jakmile naplníte sklenici citrony, zalijte je čerstvou vymačkanou šťávou a olivovým olejem.
- Pro chuť a další zdravotní výhody se přidává pepř, bobkový list, někdy také hřebíček, rozmarýn, skořice nebo zázvor.
- Sklenici zavřete a nechte po čtyři týdny na tmavém místě v pokojové teplotě. Čas od času sklenici protřepte.
- Po čtyřech týdnech přendejte sklenici do lednice. Nyní můžete citrony nasekat nadrobno a přidávat se šťávou do jídel. Konzumujte i kůru, protože je neuvěřitelně zdravá a dodá vám energii, jak naše redakce psala již dříve.
Další způsoby čištění střev
Podle lidové medicíny tkví zdraví ve střevech, proto je potřeba je čas od času pročistit od zbytků tráveniny a škodlivých látek. Některé potraviny se chovají jako čističe střev přirozeně, třeba švestky a fíky. V dalších případech si musíte recept připravit sami. A může být dokonce chutný. Na JakZdravě naše redakce nedávno publikovala článek o receptu pro čistá střeva ze semínek, citronu a medu. Zvažte, zda by nestál za zkoušku.