Naléhavé: Každý, kdo má doma tento med, musí ho vyhodit do koše. Konzumace je jen na vlastní nebezpečí

Pokud máte doma sklenici medu od včelaře Petra Cihláře ze Sušice, máme pro vás důležité upozornění. Nedávná úřední kontrola SZPI odhalila, že tento med není bezpečný.

med i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pokud se domníváte, že když berete med od včelaře, dostáváte tu nejvyšší kvalitu, bude pro vás tento článek obrovským zklamáním. Nedávná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v JIP východočeská, a.s., na adrese Hrádecká 1260, 342 01 Sušice totiž objevila nebezpečný med od výrobce Petr Cihlář, sídlící na adrese Kopeč 5, 277 45 Úžice. Med od tohoto včelaře není ke konzumaci vůbec vhodný. 

Tento med opravdu nebrat

Kontrola medu ve sklenicích o obsahu 750 g s datem použitelnosti  do listopadu 2024 od Petra Cihláře neprošla nedávnou kontrolou. Med totiž obsahuje vysoké množství látky nazývané hydroxymethylfurfural (HMF) a byl tudíž označen jako nejakostní potravina. HMF je látka, která se může vytvářet při zpracování medu za vyšších teplot a jeho přítomnost může být škodlivá pro zdraví. SZPI tuto informaci zveřejnila na svém webu PotravinyNaPranýři.

Hydroxymethylfurfural může mít na zdraví negativní účinky, zejména pokud je přítomen v medu ve vysokých koncentracích. Studie ukazují, že konzumace potravin obsahujících vysoké množství HMF může být spojena s rizikem poškození jater a ledvin, stejně jako s některými typy rakoviny. Pokud  tedy doma nějaký med od včelaře Petra Cihláře ze Sušice máte, doporučujeme ho okamžitě vyhodit do koše a jeho konzumaci důrazně nedoporučujeme. 

med iZdroj fotografie: Pixabay
Med vám obvykle doporučujeme, před tímto výrobkem vás však musíme varovat.

Co je hydroxymethylfurfural (HMF) a jaké nebezpečí může představovat

Hydroxymethylfurfural (HMF) je organická sloučenina, která se vytváří jako vedlejší produkt při zpracování potravin obsahujících cukry za vyšších teplot. V případě medu se HMF může vytvářet ze sacharidů při zpracování medu nebo při jeho skladování za vysokých teplot, nebo když je skladován příliš dlouho. HMF může představovat různá nebezpečí v závislosti na množství, ve kterém je přítomen a na samozřejmě na délce expozice (tedy jak dlouho a často jej konzumujete). Mezi možná nebezpečí HMF patří:

  • Toxické účinky: Vysoké koncentrace HMF mohou být pro lidské tělo toxické. Obzvláště pro orgány, které čistí tělo od toxinů, tedy pro ledviny a játra. Výše zmíněné studie také naznačují spojitost mezi vysokými hladinami HMF a určitými typy rakoviny.
  • Oxidativní stres: HMF může také vyvolat oxidační stres, což je stav, při kterém je narušena rovnováha mezi tvorbou volných radikálů a ochrannými mechanismy organismu. To může vést k poškození buněk a tkání a zvýšit riziko vzniku různých onemocnění.
  • Potenciální karcinogen: Existuje také hypotéza, že dlouhodobá expozice vysokým hladinám HMF může být spojena s vyšším rizikem vzniku některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a žaludku. Tato hypotéza však vyžaduje další výzkum.

Chlór v kohoutkové vodě a jeho dopady na zdraví: Skutečně může být karcinogenní?

HMF v malých množstvích není obvykle považován za zdravotní riziko. Avšak příliš vysoké hladiny HMF v potravinách, zejména v případě medu, mohou být zdraví škodlivé. Proto je důležité, aby byly potraviny skladovány a zpracovávány v souladu s bezpečnostními standardy.

Odkud kupujete med vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články