Potraviny, jímž je radno se při artritidě vyhnout. Zasluhují se totiž na ničení kostní tkáně a prohlubují onemocnění

Záněty v kloubech mohou způsobit invaliditu. Proto je důležité pečovat o své zdraví a upravit si stravu. Zdravý životní styl je nejlepší prevencí všech onemocnění, včetně artritidy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Artritida je onemocnění kloubů, které je způsobeno zánětem v těle. Jedná se o poměrně častou patologii a jejím hlavním příznakem je silná bolest. Správná strava vám může pomoci cítit se dobře a zabránit progresi onemocnění. Nutriční specialistka Katherine Marengo LDN, R.D. tvrdí, že vyloučením potravin, které vyvolávají problémy, můžete odstranit přebytečnou tekutinu, snížit hmotnost, která klouby nadměrně zatěžuje, a zmírnit zánět a bolest.

Potraviny, které je třeba vyloučit při artritidě a jakýchkoliv problémech s klouby:

1. Potraviny živočišného původu

Tučné maso – vepřové, hovězí a kachní – obsahuje kyselinu arachidonovou. Během trávení se v těle rozkládá na oxidované deriváty mastných kyselin, které následně stimulují zánětlivé procesy a zhoršují příznaky.

2. Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou významným zdrojem základních mikroživin, jako je vápník a vitamín D, které jsou nezbytné pro zdravou tvorbu kostí. Mléčné výrobky však mohou průběh artritidy zhoršit. Proto je na vašem lékaři, aby rozhodl, zda mléčné výrobky konzumovat, či nikoli.

3. Sacharidy

Jedná se o rafinované sacharidy, které tvoří základ sycených nápojů, pečiva, sladkostí, majonézy, kečupu a mnoha konzervovaných potravin. Tyto chutné, ale v každém ohledu škodlivé pochoutky, způsobují nadměrné přibývání na váze. Kromě toho jejich užívání vyvolává poruchy cév a brání průtoku kyslíku a živin do kloubů. Tím se jejich stav zhoršuje.

4. Lepek

Lepek se nachází ve všech pšeničných plodinách. Předpokládá se, že je jedním ze spouštěčů zánětlivých onemocnění. Lékařské studie potvrdily, že vyřazení žitných nebo pšeničných výrobků z jídelníčku výrazně zlepšuje stav pacientů s revmatoidní artritidou.

5. Solanin

Solanin, který se nachází v lilku, paprice, rajčatech a bramborách, může mít na některé lidi negativní účinky. Ovlivňuje nervový systém a může způsobovat bolesti hlavy a změny kloubů. Někteří lidé jsou přecitlivělí na potraviny obsahující alkaloid solanin, včetně těch, kteří trpí dnou a artritidou. Snížení příjmu této zeleniny může pomoci při mnoha zdravotních problémech. Dobrou zprávou je, že zelenina během vaření ztrácí až 50 % škodlivých látek.

iZdroj fotografie: Depositphotos

6. Sůl

Konzumace správného poměru kuchyňské soli je nezbytná pro dobré zdraví a správné fungování organismu. Její nadměrný příjem však může způsobit vážné poškození lidských orgánů a tkání a kloubního aparátu. Velké množství soli je obsaženo v polotovarech, uzeninách a konzervách.

7. Smažené potraviny

Škodlivost smažených potravin je všeobecně známá. Pro lidi trpící artritidou jsou tyto potraviny naprosto nevhodné. Navíc vyvolávají problémy se srdcem, trávicími orgány a zhoršují funkci celého těla.

8. Čaj a káva

Kofein v ranním šálku silného stimulantu vyplavuje z kostní tkáně velké množství vápníku. Je tedy jedním z faktorů, které ničí kostní tkáň a vyvolávají nebo zhoršují závažnost artritidy.

9. Alkoholické nápoje

Konzumace alkoholických nápojů tělu neprospívá. Může však výrazně zhoršit závažnost jakéhokoli onemocnění. Proto lékaři v případě jakýchkoli zdravotních potíží doporučují především vyhýbat se alkoholu. Při artritidě i ty nejslabší alkoholické nápoje zvyšují zánět v kloubech, vyvolávají otoky, vyplavují draslík a podporují řídnutí chrupavek. Brání také zotavení tím, že blokují analgetické látky pro zmírnění stavu pacienta.

Které další potraviny zhoršují vaše projevy artritidy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články