10letá studie spojuje dietní sodovky se smrtelnými nemocemi. „Zdravější“ variantu podkopává aspartam – její hlavní složka

Přestože se dietní sodovky a minerálky tváří zdravě, škodí vašemu zdraví podstatně více než jejich běžné slazené verze. Vědci odhalili šokující pravdu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Dietní sodovky s téměř žádným obsahem kalorií patří mezi oblíbené drinky, které lidé pijí s vědomím, že tolik neškodí svému zdraví, jako kdyby pili jejich běžné slazené verze. Jak ovšem říká odbornice Elise Mandl, tyto produkty často bývají pouhým marketingovým trikem, za který nejenže utratíte více peněz, ale také si jejich konzumací nijak nepřilepšíte – o žádnou zdravější formu oblíbených nápojů se totiž ve skutečnosti nejedná. 

Šokující odhalení desetileté studie

Vědci z Univerzity v Iowě zveřejnili výsledky skoro desetileté studie, která konečně odhalila skutečnou pravdu o dietních nápojích. Jejím cílem bylo analyzovat účinky aspartamu, tedy umělého sladidla používaného namísto cukru. Z výsledků od přibližně 60 000 účastníků vyšlo najevo, že denní konzumace 2 a více dietních sodovek zvyšuje riziko kardiovaskulárních problémů o 30 procent a riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárního onemocnění až o neuvěřitelných 50 procent.

Tyto děsivé výsledky byly samozřejmě zohledněny podle dalších rizikových faktorů všech zúčastněných, včetně jejich fyzické aktivity, věku, BMI, a také se bralo v úvahu, zda se jedná o kuřáka či nikoliv. To, co ale vědci zjistili, považují za vážný problém ve společnosti, který by mohl mít velmi negativní dopad na veřejné zdraví. Přeci jen se předpokládá, že dietní nápoje vypijí denně miliony lidí po celém světě – jen ve Spojených státech by to měl být každý pátý občan. 

Vliv aspartamu na lidské zdraví

Moderní vědecký princip použitý ve studii Iowské univerzity sice nevyvozuje jednoznačnou souvislost mezi aspartamem a přímým vznikem kardiovaskulárních onemocnění, ovšem tuto skutečnost lze snadno specifikovat pomocí dalších lékařských poznatků, které byly během studií použity. Vyšlo například najevo, že konzumace tohoto chemického sladidla během těhotenství výrazně zvyšuje riziko obezity dítěte, která patří mezi hlavní faktory srdečních onemocnění.  

Aspartam může navíc vyvolávat deprese, které jsou také úzce spojeny s vyšším rizikem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Stejně tak může být příčinou nedostatek pohybu, kouření nebo nadměrné pití alkoholu, se kterým se účastníci také často ztotožňovali. Každodenní konzumace dietních nápojů však vede k řadě dalších zdravotních rizik, mezi které patří zejména: 

  • záchvaty
  • bolesti žaludku
  • agresivita
  • hyperaktivita
  • bolesti hlavy
  • Alzheimerova choroba
  • úzkost
  • změny osobnosti
  • potíže se zvládáním cukrovky
  • ALS
  • závratě
iZdroj fotografie: Unsplash

Aspartam se tedy jeví jako mnohem nebezpečnější sladidlo než tolik zatracovaný běžný cukr. Pokud jste proto velkým fanouškem oblíbených sodovek, snažte se kupovat alespoň jejich běžnou variantu. Stejně tak byste si měli dávat pozor na potraviny, které konzumujete, neboť sám Úřad pro kontrolu potravin a léčiv potvrdil, že 75 procent stížností na potraviny, které ročně obdrží, souvisí právě s aspartamem. 

Jak často pijete dietní sodovky vy?

Zdroj: SweetPoison, UiowaEdu

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články