Krevní srážlivost je velmi závažným onemocněním, a proto není radno přehlížet ani ty nejmenší symptomy onemocnění.
Jaká to jsou a jak jim můžete předejít? Krev je mízou organismu, pohonem srdce a elektrárnou života, s věkem roste i ubývá, každé čtyři měsíce se v uzavřeném systému kompletně vymění, aniž by to člověk zpozoroval. Je nejpohyblivější tkání těla a její složitý mechanismus rozdmýchává život i nemoc. Někteří lidé však trpí srážlivostí krve, která jim můžete způsobit nepříjemné komplikace a dokonce je ohrozit na životě. Jak jim předcházet a zajistit tzv. volnou cirkulaci?
Neignorujte ani malé příznaky krevního onemocnění
Tak jako je rozmanitá krev, jsou rozmanitá i krevní onemocnění a jejich příznaky. Zpočátku se projevují nenápadně či vůbec, jejich dopady na život mohou být ale zásadní. I malé signály mohou předznamenávat veliké zdravotní problémy. Když je krev nemocná, tělo se ozve, vnímejte jeho „volání o pomoc“ a nesnažte se ignorovat nebo přebít. Únava, zažívací potíže, nepříjemný pocit zvláštního svědění celého těla, které nejde zahnat. I tímto způsobem může nemocná krev volat o pomoc.
Existuje řada onemocnění a mnoho příznaků, které s nimi souvisí. Nezapomínejme na nemoci krve, i ony mohou sužovat lidský život, a nejedná se pouze o leukémii.
Prevence vzniku krevních sraženin
Pijte více vody, až 90 % lidí trpí nedostatkem tekutin v těle. Dospělý člověk by měl vypít 2-2,5 litrů vody denně, v horkých dnech klidně více. Voda je prvním a velmi účinným prostředkem proti srážlivosti krve a sladké limonády ji nenahradí. Dále je nutné výrazně omezit kouření, alkohol, velké množství soli a antikoncepční léky. Více se pohybujte, choďte na procházky na čerstvý vzduch a cvičte.
Existuje i mnoho potravin na ředění krve, patří mezi ně olivový olej, česnek a cibule, citróny, slunečnicová semínka, řepa, kakao nebo hořká čokoláda, ryby, rajčata, ovesné vločky a různé bobule, například maliny, nebo borůvky. Jsou tu ale i potraviny, na které bychom si měli dát pozor, protože krev naopak zahušťují. Řadí se mezi ně masové vývary, klobásy, chléb, čočka či banány a mango.