Ochutnejte při pečení syrové těsto a už se nemusíte nikdy probudit. Co všechno „uždibováním“ riskujete a proč?

Konzumace tepelně nezpracovaného těsta může mít velmi negativní dopad na vaše zdraví. Toto jsou důsledky, které mohou potkat i vás.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když připravujete várku sušenek nebo jiných sladkostí, pravděpodobně vás také vždy láká ochutnat část lahodného (avšak syrové) těsta. V tuto chvíli přichází na řadu otázka, zda je jeho konzumace v takovémto stavu bezpečná nebo zda naopak nezvyšuje riziko bakteriální kontaminace a případné otravy jídlem. Odbornice SaVanna Shoemaker se proto pokusila toto záludné téma vyřešit a konečně přijít s definitivní odpovědí, která vám pomůže získat dostatečný přehled.

Těsto obsahuje zpravidla syrová vejce

Téměř každé těsto na koláče, sušenky, pečivo nebo jiné oblíbené potraviny obsahuje v určitém množství syrová vejce, která jsou běžně kontaminována bakteriemi salmonely. Je tedy velmi pravděpodobné, že pokud tuto surovinu tepelně neupravíte, budete při její konzumaci vystaveni vyššímu riziku nákazy tímto nebezpečným onemocněním než v opačném případě – salmonelová infekce je charakterizována horečkou, zvracením, průjmem a křečemi v břiše, které začínají asi 12 hodin po kontaminaci potravinou a obvykle trvají až 7 dní.

Pravděpodobnost nákazy salmonelou je naštěstí poměrně malá. Přesto se jí však ročně nakazí stovky tisíc lidí po celém světě, přičemž některé případy končí úmrtím – v závažných případech se toto onemocnění může rozvinout v sepsi, velmi nebezpečnou a rozsáhlou bakteriální infekci. Nejvíce ohroženou skupinou jsou v takovém případě těhotné ženy, starší dospělí, děti a osoby s oslabeným imunitním systémem

A také syrovou mouku

Syrové těsto zpravidla obsahuje také tepelně neupravenou mouku, která může sama o sobě představovat potenciální nebezpečí pro vaše zdraví. Na rozdíl od vajec, která bývají tepelně sterilizována (aby bylo sníženo riziko jejich bakteriální kontaminace), není mouka při zpracovávání ošetřena tak, aby byly zničeny veškeré její choroboplodné zárodky – ty jsou obvykle zničeny až během samotného vaření či pečení ve vaší kuchyni. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

V případě, že tedy budete mouku, která je kontaminována škodlivými bakteriemi (zejména to mohou být E. coli), konzumovat zasyrova, můžete se v důsledku potýkat s vyšším rizikem výskytu žaludečních křečí, které v běžných případech přetrvávají 5-7 dní. Pokud chcete mouku zbavit veškerých bakterií, aby byla bezpečná ke konzumaci i bez vaření, je třeba ji tepelně sterilizovat. To můžete provést tak, že ji rozprostřete na plech a necháte péct při minimálně 175 °C po dobu 5 minut.

Jak často ochutnáváte syrové těsto vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články