Čištění jater rozinkami nejen napomáhá jejich správné funkci, ale posiluje také naši imunitu. Proč je tato potravina tak prospěšná?
Únava, nepohodlí, pálení žáhy a závratě. To všechno jsou nepříjemnosti, které mohou naznačovat problémy spojené s játry, která jsou pro naše tělo nenahraditelná. Mimo detoxikace organismu jsou také trávicí žlázou, která produkuje žluč a ukládá glykogen, železo, a dokonce i vitamíny. Příčinou jejich nesprávné funkce mohou být metabolické poruchy způsobené nadměrnou konzumací těžkého jídla či alkoholu nebo užíváním velkého množství léků.
Proč jsou játra důležitá
Játra nemohou zároveň zvládat funkce asimilace užitečných látek a odstraňování těch škodlivých z těla ven. V důsledku toho dochází v organismu k nahromadění tuků a toxinů a k zahušťování žluči. Škodlivé látky následně vstupují do krevního řečiště a jsou přenášeny do všech orgánů, což způsobuje různá onemocnění. Proti nim se můžeme bránit pomocí různých rostlinných odvarů k čištění, čímž můžeme obnovit správou funkci jater. Nejlepší je využít právě rozinky.
Léčivé vlastnosti rozinek
Léčba rozinkami je velmi účinný způsob pro eliminaci onemocnění jater. Poskytuje preventivní opatření k ochraně tkáně a dalších orgánů před záněty a tvorbou kamenů. Rozinky zabraňují také ukládání přebytečného tuku v játrech a pomáhají normalizovat odtok žluči. Rozinky jsou bohaté na:
- Vitamíny A, C, E a skupiny B, bez kterých není možná tvorba nových tělesných buněk, chrání před bakteriemi a viry, vytvářejí a posilují krevní cévy a jsou prospěšné pro štěpení sacharidů, tuků a bílkovin.
- Draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a další nezbytné stopové prvky pro správnou funkci srdce, posilování kostí, zubů a výživu všech tělesných tkání.
- Fruktózu, která je nezbytná pro eliminaci toxických solí a těžkých kovů (měď, olovo, rtuť), které se do těla dostávají prostřednictvím jídla a prachu.
Příprava na proces čištění jater
Pro urychlení a usnadnění procesu je nutné snížit zátěž jater pomocí stravy. Již dva týdny před čištěním vyřaďte z vašeho jídelníčku alkohol, konzervované a uzené potraviny, vejce, houby a maso. Naopak konzumujte především kaše v rostlinném oleji, nízkotučné sýry a ořechy. K úspěšné léčbě je nezbytná správná funkce střev, které docílíme pojídáním čerstvého ovoce a zeleniny. Ty obsahují karoten, látku posilující imunitní systém s baktericidní vlastnostmi. Pijte také větší množství vody, pomůžete tak tělu zbavit se škodlivých látek z jater.
Samotný recept
- Připravte si 1 kilogram rozinek
- Ty poté zalijte 2,5 litry vody a nechte vařit 30 minut na mírném ohni.
- Následně nechte vývar vychladnout a poté ho přeceďte do uzavíratelné nádoby, snažte se vymačkat všechnu šťávu.
- Směs skladujte v ledničce a ráno i večer si dejte 2 polévkové lžíce maximálně 4x do týdne.
- Směs užívejte jeden měsíc.